Sanders frir til svarte velgere

For å vinne svarte velgere har Bernie Sanders alliert seg med aktivisten Erica Garner. Faren hennes døde da flere hvite politifolk kastet ham i bakken og holdt ham slik at han ikke fikk puste. I en ny valgkampvideo støtter hun Sanders.

USA-NEW YORK/GARNER Erica Garner, daughter of Eric Garner, speaks during a news conference at the National Action Network in New York

Erica Garner har engasjert seg etter at faren hennes døde som resultat av politivold. Farens død utløste raseri og store demonstrasjoner mot hvite politifolks brutale behandling av svarte menn.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

– Jeg er en aktivist slik som Martin Luther King jr. var det, sier Erica Garner i videoen som skal skaffe presidentkandidaten viktig støtte fra den svarte befolkningen i USA.

Til nå har Hillary Clinton stått langt sterkere hos denne minoriteten og i sørstatene enn Sanders. Til uken begynner kampen om stemmene i Nevada og Sør-Carolina. Derfor er Erica Gardner en viktig støttespiller for Sanders nå.

Døde av kvelning

Faren hennes, Eric Garner, er bare en av mange ubevæpnede svarte menn som har mistet livet som følge av politivold. Politiet mente at seksbarnsfaren solgte sigaretter ulovlig på gaten. Et vitne filmet Garners siste minutter. Opptaket viser at flere politifolk legger ham i bakken og holder ham fast.

– Jeg får ikke puste. Jeg får ikke puste, sier Garner flere ganger før han besvimer og dør.

Dødsfallet på gaten i New York, 17. juli 2014, vakte mye sinne og mange demonstrerte mot hvite politimenns behandling av svarte menn.

Så faren sin dø på TV

– Jeg fikk se min far dø på TV, sier datteren.

Nå kjemper hun for rettferdighet for den svarte delen av befolkningen for å hedre sin far.

– Jeg gir ikke opp, jeg vil ikke la verden glemme, sier aktivisten ikledd en T-shorte med farens siste ord «I can't breathe».

USA-NEW YORK/CHOKEHOLD Protester march for Eric Garner who was killed one year ago by police in New York

DEMONSTRASJON: En av mange protester mot politivold mot svarte etter at Eric Garner døde på gaten.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters


The Guardian har sett på statistikken over de 1134 personene som ble drept av polititjenestemenn i USA i 2015. Tallene viser at svarte menn har ni ganger så stor sjanse for å bli drept av politiet enn hvite menn.

Valgkampen flyttes sørover

Etter Sanders' overlegne seier i New Hampshire er spørsmålet om han greier å ta igjen Clinton før nominasjonsmøtene i Nevada 20. februar og nominasjonsvalget i Sør-Carolina en uke senere. I disse delstatene sør i USA leder Clinton på målingene.

Sanders har hatt stor appell blant unge, liberale og hvite velgere, grupper som er store i New Hampshire. Men i Sør-Carolina utgjør afroamerikanere en større del av den demokratiske velgergruppen. Det samme gjelder for mange av sørstatene som går til urnene på supertirsdagen 1. mars.

Kjemper om støtteerklæringer

Sist onsdag møtte Bernie Sanders den kjente pastoren og borgerrettsaktivisten Al Sharpton. Men Sharpton har ennå ikke gitt sin støtte til noen av presidentkandidatene. Svarte politikere som støtter Clinton, kritiserer Sanders for å ikke ha brydd seg om saker som er viktige for svarte velgere tidligere.

Nå håper Vermont-senatoren at Erica Garner skal åpne døren til de svarte velgergruppene for ham.

USA-ELECTION-SANDERS Democratic U.S. presidential candidate Sanders meets with the Rev. Sharpton at Sylvia's Restaurant in the Harlem section of New York

BER OM STØTTE: Bernie Sanders møtte den kjente borgerrettighetsforkjemperen Al Sharpton sist uke for å be om støtte i valgkampen. Men Sharpton har ikke bestemt seg for hvem han vil støtte.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt