Berlusconi stiller til valg – «til Italias beste»

Silvio Berlusconi bekrefter at han nok en gang stiller til valg som statsminister i Italia.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi vil gjerne bli statsminister for fjerde gang.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Lørdag bekreftet Berlusconi overfor italienske medier at han har planer om å satse på en fjerde periode som statsminister, til tross for at han nylig ble idømt fengselsstraff for å ha unndratt millioner av euro i skatt.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier Berlusconi at han stiller til valg «til Italias beste», og fordi han føler for å ta ansvar for den italienske økonomien.

Torsdag trakk 76-åringen sin støtte til Mario Montis regjering, i dag bekreftet han at valgkampen allerede er i gang.

– Jeg stiller for å vinne. Da jeg drev med idrett, da jeg jobbet og studerte, deltok jeg aldri i en konkurranse for å få en god plassering, men alltid for å vinne, sier Berlusconi.

Gjør comeback

Partiet PDL skal møtes søndag, og ifølge AFP har de allerede startet samtalene med sine tidligere koalisjonspartnere i Lega Nord.

Både Berlusconi og hans gamle partifeller har kommet med en rekke hint om at mediemogulen vil gjøre comeback i neste valgrunde.

Berlusconi har selv både bekreftet og avkreftet ryktene, men onsdag denne uken hevdet han at han nærmest ble bombardert med forespørsler om å stille som kandidat.

Les: – Berlusconi planlegger comeback
Les: Berlusconi uten filter: – Jeg er ikke en «playboy», jeg er en «playman»

Et nytt valg er ventet i mars eller april neste år. Dette blir Berlusconis sjette valgkamp som statsministerkandidat.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt