Berlusconi uten filter: – Jeg er ikke en «playboy», jeg er en «playman»

To og en halv måned etter at han gikk av som statsminister i Italia snakker Silvio Berlusconi ut i et lengre intervju. Han forteller at han vil endre grunnloven, men roser også sitt fire år gamle barnebarns forsøk på sjarmere servitrisen på pizzarestauranten.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi fotografert 22. desember 2011.

Foto: Luca Bruno / Ap

Silvio Berlusconi og Antonio Razzi

Silvio Berlusconi (t.h.) var til stede da politikeren Antonio Razzi lanserte boken 'Le mie mani pulite' (Mine rene hender). 1. februar i år. Boken handler om etterforskningen av politisk korrupsjon i Italia på begynnelse av 1990-tallet.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

75 år gamle Silvio Berlusconi har stilt opp i et lengre intervju med den amerikanske journalisten Philip Delves Broughton som publiseres i The Atlantic.

Broughton forteller om en Berlusconi som er blitt merkbart eldre siden han måtte trekke seg som statsminister 16. november i fjor.

Ryktene i Roma sier ifølge artikkelen at Berlusconi skal ha blitt en ensom og deprimert person.

Har mistet kvinnene i sitt liv

Han holder seg for det meste hjemme og frykter å ha kontakt med venner på grunn av de mange rettssakene mot ham.

I frykt for å bli avlyttet snakker han heller ikke i telefonen, og har bare sikkerhetsvaktene som venner.

De siste årene, i 2008 og 2009, mistet Berlusconi de viktigste kvinnene i sitt liv.

Først døde moren og søsteren, og konen, Veronica Lario, forlot på grunn av de hun kalte hans «ukontrollerbare» besettelse over unge kvinner.

Journalisten forteller at Berlusconi har blitt merkbart tykkere siden han ga seg, og at alderen nå viser seg tydelig på den 75 år gamle mannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Palazzo Grazioli

Palazzo Grazioli, Silvio Berlusconis private palass i Roma der han lot seg intervjue for The Atlantic.

Foto: TIZIANA FABI / Afp

Skryter av barnebarnets kvinneerobringer

Når Berlusconi tar imot journalisten i sitt private palass i Roma, begynner han å skryte av sin fire år gamle dattersønns kvinneerobringer.

– Du vet at jeg er en stor ekspert på kvinner, starter han intervjuet.

I går fikk jeg en telefon fra min datter. Jeg har et barnebarn som er fire år. Han dro til Formentara (i Spania red.anm.) og spiste pizza sammen med moren sin og noen venner av henne. Pizzakokken var italiensk og datteren hennes serverte. Hun var veldig vakker og mitt barnebarn ble fascinert av henne. Han spurte henne hva hun het og hun svarte «Caterina». Han sa: «Du er så vakker Caterina. Så vakre øyne du har Caterina». Så satte han inn støtet og sa: «Hvis du blir med meg til dyrehagen i morgen Caterina så skal jeg vise deg hvor krokodillene er».

Silvio Berlusconi om barnebarnet / The Atlantic

Berlusconi fortsetter å skryte av sønnen før han går over til å fortelle om hvorfor han gikk inn i politikken.

Karima El Mahroug

Karima El Mahroug, den marrokanskfødte kvinnen som var sentral i sexskandalen rundt Silvio Berlusconi.

Foto: © Lisi Niesner / Reuters / Reuters
Karnival i Venezia

Under en karnevalsparade i Venezia sist søndag var ikke Silvio Berlusconi glemt i dekorasjonene på en av båtene.

Foto: FABIO MUZZI / Afp

Han forteller at han i 1993 ble vist meningsmålinger som sa kommunistene lå an til å vinne 80 prosent av delegatene ved den neste parlamentsvalget.

– Da skjønte jeg at den eneste måten å stoppe dem på veien til makten var å bruke det at jeg var den mest populære forretningsmannen i Italia, sier Berlusconi.

Ny rettssak

Samtidig meldes det at påtalemyndigheten i Italia vil sette i gang en ny rettssak mot den tidligere statsministeren.

Denne gangen vil Berlusconi bli tiltalt for å ha offentliggjort konfidensiell informasjon i forbindelse med en bankfusjon i 2005, melder Reuters.

Eks-statsministeren er allerede tiltalt i tre andre rettssaker. De dreier seg om bestikkelser, skatteunndragelse og kjøp av sex fra en 17 år gammel jente.

Berlusconis forsvarere sier de ikke er overrasket over at en fjerde tiltale nå er på trappene.

– Dette er som forventet. Vi har mistet oversikten over antall rettssaker, sier advokat Niccolo Ghedini.

Den nye rettssaken skal etter planen begynne i midten av mars.

Vil endre grunnloven

Berlusconi er fortsatt formann for partiet han grunnla, Il Popolo della Libertà, og partiet er fortsatt Italias største parti.

Selv forteller Berlusconi at han ikke har ambisjoner om å komme tilbake til statsministerjobben for fjerde gang, men vil arbeide for å endre grunnloven.

Han mener at saksgangen er alt for komplisert for å få vedtatt nye lover. Både under- og overhus i parlamentet skal diskutere lovene, og deretter kan presidenten avvise lovforslaget og sende det tilbake til parlamentet der prosessen starter på nytt igjen.

– Hvis regjeringen sendte en fullblodshest til parlamentet, så kom den tilbake som en flodhest (hippopotamus red anm.). Alt som var igjen av hesten var de greske røttene til ordet hippo, sier Berlusconi.

Nå vil han endre grunnloven slik at mer utøvende makt samles hos statsministeren.

Selv vil han gi sin støtte til sin utvalgte etterfølger som partileder, den 41 år gamle advokaten fra Sicilia, Angelino Alfano.

– Jeg blir i partiet for å støtte ham. Men jeg skal være den noble far. Grunnleggeren. Jeg skal samle støtten han trenger, sier Berlusconi.

Kvinner, vin og sang

Som i karrieren, vender også intervjuet tilbake til temaene som har preget Berlusconi gjennom årene; kvinne- og festehistoriene.

– Jeg har ingen ting å be om unnskyldning for. Alt jeg gjorde var fullstendig normalt, fullstendig lovlig. Selvfølgelig var det et behagelig estetisk nærvær av unge kvinner på middager jeg organiserte, men alt var fullstendig normalt, sier Berlusconi.

Til tross for rettssakene mot ham så holder han fast på at alt han har gjort ikke bare var lovlig, men det han kaller normalt.

Samtidig, på slutten av intervjuet kommer det frem at han også er stolt av sitt rykte som kvinneerobrer, med det samme erobrerinstinktet som han skrøt av hos barnebarnet.

– Jeg er ikke en «playboy», jeg er en «playman», sier Silvio Berlusconi.