Hopp til innhold

Berlusconi-rettssak utsatt

Rettssaken der Italias statsminister Silvio Berlusconi er tiltalt for blant annet å ha kjøpt sex av en mindreårig, er utsatt til 31. mai.

Silvio Berlusconi og Karima El Mahroug

Italias statsminister Silvio Berlusconi er tiltalt for å ha kjøpt av Karima El Mahroug, bedre kjent som «Ruby hjerteknuseren» da hun var under 18 år.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Startskuddet for en av de mest sensasjonelle rettssakene i Italias historie gikk i formiddag, men seansen var over på noen minutter.

Dommeren avgjorde raskt at saken skal fortsette først den 31. mai.

Det var på forhånd ventet at dagens rettsmøte ville bli en kort, teknisk affære.

Dukket ikke opp

Karima El Mahroug

Karima El Mahroug har innrømmet å ha fått rundt 55.000 kroner etter en av festene hos Berlusconi, men nekter for at det var betaling for sex.

Foto: Ronald Zak / Ap

I saken som kalles «Rubygate», er Berlusconi tiltalt for å ha kjøpt sex av den da 17 år gamle nattklubbdanseren Karima El Mahroug, som går under kallenavnet «Ruby hjerteknuseren».

Han er også tiltalt for senere å ha utnyttet sin stilling som statsminister til å få henne løslatt fra politiets varetekt.

Berlusconi er i tillegg anklaget for å ha lagt tilrette for prostitusjon på sine fester med venner.

Mens rundt 200 journalister hadde tatt oppstilling i og utenfor retten i Milano, var Berlusconi selv i et møte i hovedstaden Roma og var ikke til stede da rettssaken startet.

Heller ikke «Ruby hjerteknuseren» dukket opp og ga fotografene blinkskuddet de håpet på.

Utenfor rettslokalene hadde også en håndfull demonstranter møtt opp.

– Hva folk gjør på soverommene sine, angår ikke andre. Men en statsminister kan ikke oppføre seg på den måten Berlusconi har gjort, sier pensjonisten Gilerme Aquino.

– Jeg demonstrerer her i dag mot Berlusconis angrep på rettsvesenet, legger hun til.

«Medie-søppel»

Den italienske avisen Il Giornale gjorde seg på forhånd klar til tidenes rettssak med overskriften «La forestillingen begynne!». Nær 200 vitner er kalt inn til rettssaken, deriblant Hollywood-skuespilleren George Clooney, til tross for at han har nektet for å ha vært gjest hos den 74 år gamle statsministeren, skriver Financial Times.

Det var i oktober i fjor at 17-årige Karima El Mahroug gikk ut med rykter om at hun skal ha fått 30.000 euro av Berlusconi for å figurere som selskapsdame i hans bolig i Arcore utenfor Milano.

Berlusconi selv omtaler anklagene som «medie-søppel» og kaller seg den mest rettsforfulgte mann i verdenshistorien.

Berlusconi risikerer nå 15 år i fengsel dersom han blir funnet skyldig i anklagene mot ham.

Anklages for konspirasjon

Italienske myndigheter har den siste tiden avdekket et harem av kvinner som skal ha fått økonomiske bestikkelser mot at de dukket opp på fester hjemme hos Berlusconi.

Blant gavene skal det ha vanket kontanter, biler og leiligheter.

I rettssaken som nå fortsetter 31. mai, er 33 antatte prostituerte involvert.

Aviser eid av statsministeren selv, anklager aktoratet for å konspirere og for å forsøke å kuppe regjeringen, ledet av Berlusconi.

Gjenopptar flere saker

Grunnlovsdomsstolen i Italia opphevet i fjor en lov som ga statsministeren juridisk immunitet. Det åpnet for å gjenoppta mange saker mot Silvio Berlusconi.

I tillegg til sex-anklagene, er han blant annet beskyldt for korrupsjon og økonomiske misligheter ved flere anledninger.

Demonstrant protesterer mot Berlusconi

Denne demonstranten som protesterer mot Silvio Berlusconi i Roma, bærer et skilt der det står: «Enten kjøper han dommerne, eller så endrer han lovene.»

Foto: TONY GENTILE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er store opptøyer i Frankrike etter en foreslått pensjonsreform, i Bordeaux ble rådhuset satt fyr på.

Opptøyene i Frankrike fortsetter – rådhus i brann

Rådhuset i Bordeaux står i brann og 123 politifolk er skadet etter nok en dag med voldsomme opptøyer i Frankrike.