Hopp til innhold

Exit Berlusconi

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi mister plassen sin i den italienske nasjonalforsamlingen. Berlusconi selv kaller det en sorgens dag for det italienske demokratiet.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi under sin tale til tilhengere i Roma i kveld minutter før det var klart at han mistet plassen i Senatet.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

Representantene i det italienske Senatet har sittet sammen i ettermiddag for å stemme over om den mangeårige og kontroversielle statsministeren skulle fratas sin plass som folkevalgt.

Italiensk lov krever at folkevalgte som blir dømt for straffbare forhold skal miste sine plasser i nasjonalforsamlingen. Etter at Berlusconi tidligere i år ble dømt til fire års fengsel for skatteunndragelser, var Senatet forpliktet til å vurdere om de skulle gjøre unntak for loven.

Det kom de til at de altså ikke skulle gjøre.

Utestenges for seks år

På forhånd hadde både representanter fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet PD og opposisjonspartiet Femstjerner-bevegelsen varslet at de ikke kom til å vike for et unntak.

Berlusconis tidligere partikamerater, blant dem visestatsminister Angelino Angelino Alfano, som inntil i forrige måned var Berlusconis nærmeste politiske medarbeider før han og andre brøt ut og dannet sitt eget parti grunnet Berlusconis trusler om å felle regjeringen i forbindelse med avstemningen om ham, stemte likevel for at Berlusconi kunne bli sittende i nasjonalforsamlingen.

Støttespillerne fremmet en rekke forslag i forsøket på å hindre at den mangeårige statsministeren mistet plassen i Senatet, og debatten var preget av både rop og protester.

To senatorer var nær ved å starte å slåss inne i salen, og Berlusconi ble av partifeller sammenlignet med Nelson Mandela som frihetsikon.

Likevel, Berlusconi fratas plassen i Senatet med umiddelbar virkning og kan i seks år fremover ikke inneha politiske verv.

Sorgens dag

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi la hånden på hjertet og takket dem som støtter ham.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

– Dette er en bitterhetens og sorgens dag for det italienske demokratiet, sa Silvio Berlusconi selv minutter før avstemningen i nasjonalforsamlingen startet.

Gjennom hele dagen hadde en trofast skare tilhengere hatt tilhold utenfor Berlusconis luksuriøse villa i den italienske hovedstaden. Utover ettermiddagen og kvelden økte antallet på til flere tusen, og Silvio Berlusconi gikk ut og holdt en tale.

Da hadde forsamlingen blitt vist en video med høydepunkter fra Berlusconis politiske karriere.

Den tidligere statsministeren mener det er den politiske venstresiden som står bak, og at de har fått rettsvesenet med seg.

– Dette er en dag de har ventet på i 20 år, sa Berlusconi til sine.

Han hevder at dommerne som dømte ham for skattesvindel, har åpnet for at Italia vil bli overtatt av sosialister.

– Fra i dag kan vi ikke lenger være sikker på våre rettigheter, vår eiendomsrett og vår frihet, sa den tidligere statsministeren til tilhengerne.

Dette er i tråd med vanlig Berlusconi-retorikk, og noe han har pleid å true med både i valgkamper og i forbindelse med de mange rettsoppgjørene han eller hans forretningsimperium har vært i.

Til tross for at Berlusconi har vært i retten en rekke ganger, er dommen for skattesvindel den eneste som er rettskraftig, etter at italiensk høyesterett stadfestet den.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Urix-profil: Silvio Berlusconi

SE PROFIL: Silvio Berlusconis mange år og mange krumspring i politikken.

Vil ikke gi seg

Berlusconi og hans advokater har siden august kjempet med nebb og klør for saken ikke skulle få politiske følger.

Advokatene hevder blant annet at loven som utestenger personer som er straffedømt fra offentlige verv, er i strid med grunnloven. De mener loven heller ikke kan ha tilbakevirkende kraft, fordi forbrytelsen som eksstatsministeren er dømt for, fant sted mange år før utestengelsesloven ble vedtatt.

Loven er nå klagd inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Til tross for at han mister plassen i den italienske nasjonalforsamlingen, indikerer Berlusconi at han ikke akter å forlate politikken.

Etter splittelsen med Alfano og andre i forrige måned, gjenopplivet han sitt opprinnelige parti Forza Italia.

– Vi må fortsatt holde stand, vi må ikke fortvile selv om lederen av sentrum-høyre ikke vil være en senator lenger. Det er også andre partiledere som ikke sitter i nasjonalforsamlingen. Så vi skal fortsette å slåss for vår frihet utenfor nasjonalforsamlingen, fortsatte han.

Den tidligere statsministeren la vekt på at han derfor kan fortsette å lede partiet.

En opptelling italiensk media har gjort, viser at Berlusconi – til tross for at han inntil i dag har vært folkevalgt senator – kun har vært til stede i Senatet en gang siden april. Det var i forbindelse med sin egen trussel om å felle regjeringen, som ikke ble fullført da visestatsministeren og flere av ministrene nektet å følge ham.

Noen uker etter sprakk partiet Frihetens folk formelt og på tirsdag, etter at Forza Italia var gjenopplivet, trakk Berlusconi sin støtte til regjeringen.

Selv om Berlusconi er dømt til fire års fengsel, vil soningsmåten enten bli husarrest eller samfunnstjeneste i ett år, i tråd med en lov om amnesti for eldre straffedømte.

Etter at Silvio Berlusconi mistet sin immunitet, kan han bli arrestert fordi han blir å anse som en helt vanlig borger. Dette kan få alvorlige konsekvenser for ham, sier NRKs europakorrespondent Åse Marit Befring. Det åpner blant annet for at samfunnsstraffen han er ilagt kan begynne. Den tidligere italienske statsministeren har ikke lenger noen offentlige verv og må også lede sitt parti, Forza Italia, fra sidelinjen.

SE: - Dette kan få alvorlige konsekvenser, sier NRKs Europa-korrespondent Åse Marit Befring.

SISTE NYTT

Siste nytt