Hopp til innhold

Berlusconi mister immunitet

Italias høyeste domstol bestemte i dag at loven som garanterer statsministeren immunitet, strider mot grunnloven. Silvio Berlusconi kan dermed siktes for korrupsjon.

Silvio Berlusconi

Italias statsminister Silvio Berlusconi har blitt fratatt immuniteten av landets forfatningsdomtol.

Foto: Alberto Pizzoli / Scanpix/AFP

Loven som ga Berlusconi immunitet ble vedtatt bare et par uker etter at han inntok embetet i fjor.

Loven beskyttet Italias fire øverste politikere - presidenten, statsministeren og de to lederne av kamrene i nasjonalforsamlingen - fra å bli tiltalt så lenge de sitter i disse posisjonene.

Domstolens begrunnelse for å annullere den såkalte Alfano-loven er at den går mot grunnlovens prinsipp om at alle er like for loven.

Silvio Berlusconi

I 2003 sto Silvio Berlusconi foran en rett i Milano i forbindelse med en korrupsjonssak.

Foto: Antonio Calanni / Scanpix/AP

Domstolens 15 dommere brukte to dager på beslutningen om at likhet for loven går foran bestemmelsen om juridisk immunitet.

Dette er andre gang forfatningsdomstolen avviser Berlusconis forsøk på å bli immun i saker som involverer ham selv, skriver Reuters. En tidligere versjon av loven ble avvist i 2004.

– Beslutningen er politisk motivert

Paolo Bonaiuti, talsmann for statsministeren, var like etter at kjennelsen ble kjent ute med Berlusconi-leirens synspunkt i saken.

Ifølge talsmannen er domstolens beslutning om å annullere immunitetsloven politisk motivert.

– Dette er en politisk motivert dom, men statsminister Silvio Berlusconi, regjeringen og majoriteten kommer til å fortsette å styre landet, slik de har gjort siden april 2008, og slik italienerne ba dem om å gjøre i valget.

Han legger til at det ikke kommer på tale for Berlusconi å trekke seg fra jobben som statsminister.

Korrupsjonssak kan bli gjenopptatt

For statsministeren betyr dette at han nå kan bli stilt for retten i forbindelse med beskyldningene om at han har betalt sin tidligere skatteadvokat, britiske David Mills, 400.000 euro for å avgi falskt vitnemål i to rettssaker på 1990-tallet.

Immunitetsloven trådte i kraft i fjor, samtidig som Berlusconi sto tiltalt i nettopp korrupsjonssaken der han skal ha betalt Mills for å vitne falskt.

Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA kan ikke vedtaket i forfatningsdomstolen ankes, noe som åpner for at korrupsjonssaken trolig blir gjenopptatt.

Professor i politikk ved John Cabot-universitetet i Roma, Franco Pavoncello, mener at domstolens beslutning nærmest garanterer at korrupsjonssaken nå kommer opp på nytt.

– Han kunne ikke røres. Det kan han nå, sier Pavoncello til Reuters.

Silvio Berlusconi

I dette bildet fra rettssalen i 2003 forsvarer Silvio Berlusconi seg mot korrupsjonsanklagene i Milano.

Foto: Antonio Calanni / Scanpix/AP

Berlusconi: En gjeng venstre-sympatisører

Også Berlusconi selv tar til orde om domstolens beslutning.

Ifølge statsministeren var det ingen overraskelse at beslutningen ble som den ble, fordi «for forfatningsdomstolen med sine 11 venstre-sympatiserende dommere vill det vært umulig å godkjenne loven» han innførte da han i fjor tok makten i Italia for tredje gang.

– Vi skal regjere i fem år til, med eller uten denne loven, sier Berlusconi til journalistene utenfor huset sitt i Roma.

Økonomiprofessor: Dårlig nytt for Italia

Tito Boeri, professor i økonomi ved Milanos Bocconi-universitet, mener at domstolens avgjørelse er dårlig nytt for Italia.

– Berlusconi var allerede en politiker uten makt i spissen for en svak regjering på grunn av skandalene i privatlivet. Nå vil han bli enda mer kraftløs og regjeringen vil bli enda svakere, sier Boeri til Reuters.

– Italia trenger sårt en reform for å få økonomien på fote, men dette vil gjøre de nødvendige reformene vanskelige å få til fordi Berlusconi nå vil ha vansker med å fokusere på denne jobben, sier Boeri.

Renato Mannheimer, som er politisk sosiolog ved universitetet i Milano, mener også at dette er dramatisk for Berlusconi, og at han uten tvil vil svekkes politisk av beslutningen.

Men han tror ikke at Berlusconis stjerne hos folk flest nødvendigvis vil falme.

– Jeg tror han kommer til å svare domstolens beslutning med å bli enda mer populistisk. Det kan bety at forholdet til befolkningen kommer til å styrkes, sier Mannheimer.

SISTE NYTT

Siste nytt