NRK Meny
Normal

Berlusconi kan gå av lørdag

Italias folkevalgte samlet seg lørdag for etter all sannsynlighet å gi grønt lys for en pakke med sparetiltak. Vedtaket baner vei for at italienerne kan få en ny statsminister før helgen er over.

Berlusconi under G20-møtet

Italias statsminister Silvio Berlusconi ventes å leverer avskjedssøknaden sin lørdag kveld.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

President Giorgio Napolitano har sørget for å få fortgang i prosessen, etter at Silvio Berlusconi tirsdag denne uka kunngjorde at han går av når pakken med økonomiske reformer og innstrammingstiltak er vedtatt.

Økning av pensjonsalderen og økt moms er blant tiltakene, som er rettet mot å skape vekst i økonomien og få kontroll med Italias enorme utenlandsgjeld.

Det kan vere duka for Mario Monti som italiensk statsminister.

Det kan være duket for Mario Monti som italiensk statsminister.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Usikkerheten rundt Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er svært stor, og Italias partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten til landet i markedet.

Frykten er at Italia skal ende opp som i samme situasjon som Hellas.

Avskjedssøknad ventes lørdag kveld

Fredag gikk pakken gjennom i senatet i Roma, mens behandlingen i underhuset ble framskyndet til lørdag, der debatten skulle starte ved 12.30-tiden.

Berlusconi ventes å levere inn sin avskjedssøknad ved 19-tiden lørdag kveld.

Napolitano vil da trolig utnevne tidligere EU-kommissær Mario Monti til ny statsminister, og en ny regjering kan være på plass søndag kveld eller mandag morgen.

Italia

En gateartist i Roma opptrer foran en filial i banken Paribas. Italienerne kan vente seg tøffere tider framover som følge av at nasjonalforsamlingen skal vedta en omfattende sparepakke.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Markedet roet seg

Onsdag førte markedets manglende tro på landet til at renten på italienske statsobligasjoner galopperte til godt over 7 prosent, noe som er et nytt toppnivå – samtidig som verdens børser raste.

Markedene har roet seg noe etter at det framstår som mer og mer sannsynlig at Monti overtar.

Den nye samlingsregjeringen vil trolig bestå av ministre fra både Berlusconis parti PDL, fra flere sentrumspartier og fra det sosialdemokratiske partiet.

Det populistiske partiet Lega Nord, som har vært Berlusconis nærmeste samarbeidspartner, har imidlertid sagt at det ikke vil støtte Monti, skriver NTB.

Obama har troen på Italia

USAs president Barack Obama ringte torsdag til Italias president for å slå fast at han har full tillit til landets ledelse.

Han gjorde det klart at han tror Italia vil klare å gjennomføre reformer som vil roe markedene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt