Berlusconi dømt til fengsel

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi er dømt til ett år i fengsel for å ha offentliggjort overvåkingsopptak fra politiet. Han har havner likevel neppe bak lås og slå med det første.

Silvio Berlusconi
Foto: REMO CASILLI / Reuters

Lekkasjen av utskriften fra et overvåkingsopptak ble gjort gjennom avisen Il Giornale, som Berlusconi eier gjennom sitt store mediekonglomerat Mediaset.

Dommen ble kunngjort av en domstol i Milano i formiddag, men det er ventet at den ankes og at Berlusconi – i hvert fall ikke foreløpig – tar veien til fengselet.

Ifølge italiensk praksis havner sjelden folk over 75 år i fengsel når straffen de er idømt er under to år. Det betyr i så fall at den 76 år gamle Berlusconi går fri, skriver AFP.

Berlusconis bror Paolo, som var redaktør av Il Giornale, er dømt til to år og tre måneder i fengsel.

Opptakene, som er stridens kjerne, ble gjort av italiensk politi i forbindelse med etterforskningen av et fiendtlig overtakelsesforsøk av banken Banca Nazionale di Lavoro. Den som forsøkte seg var forsikringsselskapet Unipol.

Utskriftene fra overvåkringstapene, som ble satt på trykk i 2005, angivelig for å sverte ryktet til en politisk motstander fra sentrum-venstrepartiet Det demokratiske parti foran det da forestående valget i 2006.

Dømt i fjor

Også i oktober i fjor ble den kontroversielle politikeren dømt til fengsel for skatteunndragelse, i en separat sak som gjaldt oppkjøp av kringkastingsrettigheter foretatt av Mediaset i 2004.

Skatteunndragelsen er i størrelsesorden 10 millioner euro.

Fordi Berlusconi anket saken, er ikke dommen rettskraftig og Berlusconi kunne dermed delta i valgkampen, som nettopp er tilbakelagt og hvor hans parti Frihetens folk i allianse med Lega Nord gjorde det langt bedre enn ventet.

Det er ventet at ny dom i skattesaken kommer i løpet av en uke eller to, antatt dato er 23 mars. Det samme gjør dommen i den såkalte «Rubygate»-saken, hvor Berlusconi er tiltalt for å ha betalt mindreårige prostituerte. Datoen her er 18. mars.

Da Berlusconi ble dømt til fengsel for skatteunndragelse, var det første gang den tidligere statsministeren ble domfelt til tross for at han har vært involvert i mange rettssaker som handler om underslag, skattesnusk og regnskapssvindel.

Ifølge Berlusconi selv har han vært 2500 ganger i retten i forbindelse med 100 saker, melder BBC.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt