NRK Meny
Normal

Berlins gamle slott gjenoppstår

BERLIN (NRK.no): Det er Tysklands største kulturprosjekt og Berlins historie i et nøtteskall. Denne uken ble grunnsteinen lagt for det nye Berlin Byslott, et byggverk som vil dominere sentrum av den tyske hovedstaden, og som ventelig vil trekke opptil én million besøkende i året.

Berlin Slott slik det vil fremstå om noen år

I dag er det bare en stor byggeplass, men om noen år skal Berlin Slott igjen prege bybildet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK/Berlin Slott

Arnt Stefansen, Tyskland
Foto: NRK

Det var residens for kurfyrster, konger og keisere i et halvt tusenår, og det var et av de største og vakreste byggverk i det nordlige Europa.

Det gamle kongeslottet er Berlins historie i et nøtteskall – full av storhet og prakt, men også av tragedie og ødeleggelse. Bygningen ble bombet under krigen, jevnet med jorda av det østtyske kommunistregimet, og erstattet med DDRs nye parlament.

Men denne uken ble grunnsteinen lagt for et nytt kongeslott – der kultur og kunnskap skal stå i fokus.

– Vi ønsker oss et levende møtested for verdens kulturer, sa den tyske presidenten Joachim Gauck da han la ned grunnsteinen for den nye praktbygningen, som etter planen skal stå ferdig om seks år og som vil koste den nette sum av en fem milliarder norske kroner.

Hilsen fra USA

Det var en spesiell opplevelse å delta i seremonien her i Berlin sist onsdag. Midt inne på en enorm byggetomt i sentrum av det østlige Berlin hadde flere hundre mennesker samlet seg for å markere det endelige startskuddet for byggingen av det nye kongeslottet.

I tillegg til den tyske forbundspresidenten, var representanter for regjeringen og for delstaten Berlin til stede, sammen med tallrike venner av slottsprosjektet.

Model av Berlin Slott

Det gamle kongeslottet i Berlin har hjemmet til fyrster og keisere i 500 år. Nå skal det bygges opp igjen og romme et bibliotek og kunstskatter.

Foto: Arnt Stefansen / NRK


Den meste berømte og overraskende «gjesten» var likevel en tyskfødt, tidligere amerikansk utenriksminister, som riktignok bare deltok med en videohilsen. Legenden Henry Kissinger har nemlig engasjert seg i byggingen av Berlin slott, og hadde følgende på hjertet:

– Å gjenopprette arkitekturen i det gamle Berlin er et symbol, ikke bare for den tyske gjenforeningen, men også for byens mange venner her i USA. Jeg vil uttrykke min store respekt for ildsjelene som har gjort det mulig å bringe dette prosjektet frem til en lykkelig løsning, sier den 90 år gamle Henry Kissinger, æresmedlem av foreningen «Venner av Berlin slott» – på fortsatt utmerket tysk.

Mangler det viktigste

Blant ildsjelene som har jobbet for å realisere det nye kongeslottet er det én som står i en særstilling, forretningsmannen Wilhelm von Boddien fra Hamburg.

Wilhelm von Boddien

Wilhelm von Boddien er en av ildsjelene bak gjenoppbygningen av slottet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

I 22 år har han brukt all sin fritid på å samle inn penger og på å overbevise politikerne om at prosjektet er en god idé.

Da jeg intervjuet ham for 10 år siden var alt i det uvisse, og motstanden mot ideen stor. Når jeg møter ham igjen under seremonien denne uken, sitter han på første rad, og stråler av tilfredshet.

– De store bygningene fra det gamle Berlin sentrum står der fortsatt, men vi mangler den viktigste: Kongeslottet med den berømte barokk-fasaden, som var selve hjertet i denne byen i hundrevis av år. Når vi om 5–6 år får dette bygget på plass blir Berlin vakrere og mer interessant for besøkende enn byen noen gang har vært, sier slottsentusiasten til NRK.no.

Et musikkverk med saksofon og javanesisk gongong er et av innslagene under seremonien.

Slik skal det nye Berlin Slott se ut når det er ferdig

Når Berlin Slott står ferdig om noen år skal det huse bibliotek og store kunstsamlinger.

Foto: Berlin Slott

Verdenskultur er et viktig stikkord for det nye bygget, som også bærer navnet Humbolt-forum, etter den berømte tyske geografen Alexander von Humboldt.

Store samlinger av kunst fra andre verdensdeler skal inn i bygget, sammen med Berlins hovedbibliotek.

En bitter strid

En kald januarkveld i 2005 deltok jeg sammen med en gruppe norske og tyske kunstvenner i avdukingen av en spesiell kunstinstallasjon i Berlin.

På toppen av Palast der Republik, det gamle DDR-parlamentet, hadde den norske kunstneren Lars Ramberg satt opp store lysende bokstaver som dannet ordet «zweifel» – på norsk: «tvil».

Dermed gikk kunstverket rett inn i den bitre striden om hva som burde skje med bygningen. I dag vet vi resultatet, DDR-parlamentet ble revet og det gamle kongeslottet skal reises på ny.

Men selv om grunnsteinen nå er lagt for det nye Berlin Slott-Humboldtforum, så er tvilen fortsatt til stede hos mange berlinere.

Folk rister på hodet over at en by på randen av konkurs bygger et slott til rundt en halv milliard norske kroner, og andre – særlig i den østlige delen av byen – mener det gamle DDR-parlamentet kunne fått stå, og blitt brukt til nye formål i det gjenforente Tyskland.

Merkel kom ikke

Men selv om tilhengerne av et nytt kongeslott opplevde en stjernestund denne uken, så er dette ingen vinnersak for regjeringen i valgkampåret 2013.

For forbundskansler Angela Merkel, som kommer fra det tidligere DDR, vekker gjenoppbyggingen av et prøyssisk kongeslott åpenbart ingen stor begeistring.

Hun har riktignok gitt sin støtte til prosjektet, men markerte også avstand ved å unnlate å være til stede da grunnsteinen ble lagt sist onsdag.

Til stede var derimot Berlins borgermester Klaus Wowereit, som ga prosjektet varm støtte, og sa han håper konflikten vil avta i tiden fremover:

– Det knytter seg fortsatt sterke følelser til dette prosjektet. Slott eller ikke slott er det store spørsmålet, og for mange hadde det vært mye bedre om vi hadde droppet hele prosjektet. Det mener jeg er helt feil, og jeg er helt overbevist om at dette blir et byggverk til glede for hele Berlin, også for dem som i dag er sterke motstandere av å bygge slottet, sa borgermesteren i sin tale.

Kultur og kunnskap

Et nytt kapittel i Berlins historie ble skrevet denne uken, og tilhengerne av det nye slottet tar kritikken med knusende ro. Prosjektets far, Wilhelm von Boddien, sier det slik.

– Vi bygger ikke et slott fordi vi vil gjeninnføre monarkiet, men fordi dette bygget er en så viktig del av vår historie. Det er ikke nok at Berlin er hip – byen må også ha en verdighet og skjønnhet som kan glede alle som bor her og som kommer hit, sier han.

Berlins kongeslott er på vei tilbake fra historiens mørke. Men når det om seks år igjen er på plass i byens historiske sentrum blir det ikke et hjem for konger og keisere, men for kunst, kultur og kunnskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt