NRK Meny
Normal

Berlinmuren har falt - igjen

Ved 21.15-tiden i kveld falt de siste dominobrikkene i den symbolske Berlinmuren, 20 år etter at øst-berlinerne for første gang på 28 år fritt kunne passere fra øst til vest i den delte byen.

Brikkene faller i Berlin
Foto: Fabrizio Bensch / Scanpix/Reuters

Som et korthus ramlet mange hundre meter med brikker, den ene etter den andre, store brikker formet som deler av det opprinnelige byggverket som Øst-Tyske myndigheter reiste natten til 13. august 1961.

Muren falt fra hver sin kant før de siste brikkene traff hverandre og utløste et storstilet fyrverkeri som var slutten på en begivenhetsrik markering i den tyske hovedstaden.

Les: Alle er her i kveld

Lech Walesa

Grunnleggeren av den polske fagbevegelsen Solidaritet, Lech Waelesa, får den første delen av muren til å falle.

Foto: Scanpix/Reuters

En times tid tidligere, med paparplyene høyt hevet, spaserte Tysklands forbundskansler Angela Merkel i spissen for et knippe verdensledere gjennom Brandenburger Tor.

Verdig markering

Den symbolske gåturen var en av mange verdige markeringer i den tyske hovedstaden på 20-årsdagen for Murens fall.

Russlands president Dmitrij Medvedev, hans franske kollega Nicolas Sarkozy, storbritannias statsminister Gordon Brown og USAs utenriksminister Hillary Clinton var blant dem som som fulgte Merkel gjennom Brandenburger Tor.

Mange tusen berlinere hadde møtt fram i det øsende regnvært for å ta del i feiringen på stedet der den kanskje mest kjente delen av Muren gikk fram til 9. november 1989.

Les: Samlingen som ikke lot seg stanse

Selv om USAs president Barack Obama ikke personlig var til stede i Berlin, kunne alle de frammøte se presidenten hilse dem på et videoopptak.

- Stilt overfor tyranniet, viste disse menneskene at verden kan endres, sa Obama til stor jubel.

Kampen for frihet kan ikke opphøre, sa han.

Se Obama-video:

Video nsps_upload_2009_11_9_22_5_42_81.jpg

Nærmest uframkommelig

- Området rundt Brandenburger Tor har vært nesten uframkommelig store deler av dagen, forteller nrk.nos utsendte Hans Erik Weiby.

- Siden tidlig i ettermiddag har folk strømmet på. Politiet måtte etter hvert avvise mange av dem som kom, rett og slett fordi det ikke var plass til flere, sier Weiby.

For berlinerne har denne dagen vært vanlig arbeidsdag. Mange har trosset regnet og søkt mot sentrum direkte etter jobb.

Mange arrangementer

Markeringen har foregått det meste av dagen. De prominente gjestene som i kveld passerte gjennom Barndenburger Tor, passerte over brua ved Bornholmer Strasse, den første grenseovergangen som åpnet bommene for nøyaktig 20 år siden.

Etter det har arrangementene fortsatt mer og mindre uavbrutt.

Markeringen ved Brandenburger Tor begynte ved 17-tiden. Det har vært taler, musikk og andre kulturelle innslag, før høydepunktet - dominomurens fall og fyrverkeriet - avsluttet det hele.

I tillegg til den offisielle markeringen, har det også vært en rekke uoffisielle arrangementer. Trolig vil Berlins serveringssteder ha mange gjester langt utover kvelden.

Se fyrverkeriet i Berlin.

Video nsps_upload_2009_11_9_22_12_20_83.jpg

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt