Hopp til innhold

Bergdahl stilles for krigsrett

Den norskættede amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som var i Talibans fangenskap i nesten fem år, risikerer livstid for desertering. Fortsatt er det usikkert hva som skjedde da han forsvant fra posten sin for seks år siden.

Bowe Berghdal

FANGET AV TALIBAN: Bowe Bergdahl tilbragte nesten fem år i Talibans fangenskap, hvor han skal ha blitt grovt torturert.

Foto: US ARMY / Reuters

Bergdahl skal stilles for krigsrett for desertering og for upassende oppførsel overfor fienden, skriver The New York Times.

I juni 2009 forsvant Bergdahl fra basen sin i Afghanistan, og ble tatt til fange av Taliban kort tid etterpå. Han skal ha forlatt sin post frivillig, noe som kan ha satt andre soldaters liv i fare.

Ifølge Bergdahls advokat dro han fra posten for å sette fokus på alvorlige problemer med ledelse og organisering, problemer han mente var farlig for soldatene.

Planen var å gå til en annen base tre mil unna.

Kontroversiell byttehandel

Bergdahl ble i 2014 frigitt i en kontroversiell byttehandel. Fem fanger fra den amerikanske fangeleiren Guantanamo Bay ble løslatt i bytte mot amerikaneren. Kort tid etter hjemkomsten, startet en etterforskning av omstendighetene rundt forsvinningen.

Bergdahl ble siktet for desertering og for å ha satt andre soldaters liv i fare under letingen. I januar ble det kjent at det amerikanske forsvaret trolig ville tiltale ham.

Nå har general Robert B. Abrahams bestemt at Bowe Bergdahl skal stilles for krigsrett, i strid med tidligere råd fra militære og juridiske myndigheter.

Det er en rapport fra den militære etterforskningslederen, generalmajor Kenneth R. Dahl, som dannner grunnlaget for tiltalen. I rapporten kommer det frem at ingen soldater døde i letingen etter Bergdahl, som tidligere har vært påstått. Det er ifølge rapporten heller ingen beviser for at han tenkte å gå til Kina eller India, eller sympatiserte med Taliban.

Risikerer livstid

Blir Bergdahl dømt for forholdene, kan han risikere fengsel på livstid.

Dette til tross for at hærens advokat anbefalte at han skulle stilles for en spesialdomstol, med bare ett års fengsel som maksimumsstraff.

Etterforskningssjefen i hæren mente fengselsstraff var «upassende» for Bergdahl, som ifølge advokaten sin led seg gjennom omfattende tortur i fangenskap. Han skal ha blitt slått med gummislanger og kobberkabler, og hatt diare i over tre år.

Forteller historien i podcast

Bergdahl-saken er også temaet i den andre sesongen av verdens mest populære podkast, «Serial». Gjennom sesongen skal journalisten bak podkasten, Sarah Koenig, prøve å nøste opp i hva som egentlig skjedde da amerikaneren forlot basen sin.

I første episode forklarer Bergdahl at han ville forårsake kaos for å nå frem til øverste hold med sine bekymringer overfor ledelsen.

Han forklarer også at han ville bevise, for seg selv og verden, at han var i stand til å gjennomføre en så farlig operasjon alene.

Sarah Koenig

POPULÆR: Serial-skaperen Sarah Koenig skal forsøke å finne ut hva som skjedde i Afghanistan for mer enn seks år siden. Første sesong av podcasten ble hørt av mer enn 100 millioner.

Foto: Jemal Countess / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt