Hopp til innhold

Berg har søkt om benådning

Samme dag som parlamentet i Litauen vedtok en lov som åpner for benåding av en russer, har Frode Berg søkt om benådning. Det bekrefter Bergs russiske advokat overfor NRK.

Frode Berg
Foto: JAN ESPEN KRUSE / NRK

Det litauiske parlamentet vedtok i dag med 101 mot fem stemmer et lovforslag som åpner for benådning av den spiondømte russeren Nikolaj Filiptsjenko.

Filiptsjenko soner i dag en dom på ti års fengsels i Litauen. Han skal ifølge BBC ha forsøkt å verve ansatte ved landets statlige sikkerhetsavdeling for å få dem til å installere lytteenheter i hjemmet og kontoret til presidenten i Litauen.

Ifølge nyhetsbyrået BNS er planen at Filiptsjenko skal være en del av en større utveksling der også den spiondømte nordmannen Frode Berg inngår.

Frode Bergs advokat i Russland, Ilija Novikov, bekrefter overfor NRK at Berg har levert inn en benådningssøknad i dag. Utover dette ønsker han ikke å kommentere en eventuell avtale.

Ifølge Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, må den dømte formelt sett selv levere benådningssøknad. Han sier til NRK at han ikke kjenner til om en slik søknad faktisk er levert.

– Vi har vært klar over at denne benådningssøknaden må leveres, og det er hverken et teknisk eller juridisk problem med å levere slik søknad. Dette er det minste problemet som finnes i denne saken. Derfor er det så ubetydelig at jeg egentlig vet om den er levert. Poenget er at det spiller ingen rolle, sier Risnes.

– Ikke klart før i neste uke

Dainius Gaizauskas

Dainius Gaizauskas er formann i forsvars- og sikkerhetskomiteen i det litauiske parlamentet.

Foto: Litauens parlament

Tidligere i dag sa formannen i forsvars- og sikkerhetskomiteen i det litauiske parlamentet til NRK at en utveksling som involverer den spiondømte nordmannen Frode Berg blir ikke klar før tidligst i neste uke.

Dainius Gaizauskas i forsvars- og sikkerhetskomiteen sier at det er flere juridiske og praktiske spørsmål som må løses før saken er klar.

I går skrev den litauiske nyhetstjenesten BNS at det nå arbeides for å få til en utveksling mellom Norge, Russland og Litauen som også involverer Frode Berg.

I tillegg skal to litauere som er fengslet for spionasje i Russland og to russere som er fengslet i Litauen utveksles.

NRK får også bekreftet fra en annen kilde at utvekslingen ennå ikke er 100 prosent klar, selv om det er enighet mellom partene om hovedinnholdet i avtalen.

Frode Berg

Frode Berg i retten i Moskva.

Foto: JAN ESPEN KRUSE / NRK

– Har ingen informasjon

Under dagens pressebrifing i det russiske utenriksdepartementet, spurte ble det stilt spørsmål om de kunne bekrefte at Russland og Litauen planlegger utveksling.

Talsperson i det russiske utenriksdepartement, Maria Zakharova, svarte da at hun ikke hadde noen ny informasjon å komme med.

– Jeg har sett meldingene, men jeg har ingen informasjon i den forbindelse. Det virker som en insinuasjon. Jeg har ingen konkrete opplysninger som jeg kan dele med dere, sa Zakharova.

Frode Berg-saken

På spørsmål fra NRK svarer Litauens utenriksdepartement at de ikke har noen kommentarer.

Frode Bergs datter, Christina, sier til NRK at familien ikke har fått vite noe nytt om faren.

Dømt i april

Frode Berg ble i april i år dømt av en russisk domstol til 14 års fengsel for spionasje til fordel for Norge og Nato.

Han har sitt fengslet siden han ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. 5. desember 2017.

Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.

75-årsmarkering i Kirkenes

25. oktober markeres Sovjetunionens frigjøring av Finnmark i 1944 i Frode Bergs hjemby Kirkenes.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer til markeringen, i spissen for en større russisk delegasjon.

Det har lenge vært spekulert i at Frode Berg kunne slippes fri før markeringen, slik at ikke striden rundt den fengslede nordmannen skal overskygge markeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt