Berg ble arrestert på Teaterplassen i Moskva

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet på Teaterplassen i Moskva 5. desember, opplyser hans russiske forsvarer, Ilja Novikov.

En politimann Bolsjoj-teateret i Moskva i november i år.

Det kjente Bolsjoj-teatret i Moskva ligger på Teaterplassen. Frode Berg ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet på denne plassen, utenfor hotellet han bodde på.

Foto: MAXIM ZMEYEV / AFP

– Jeg har tatt på meg forsvaret for den norske borgeren Frode Berg, som ble arrestert av FSB 5. desember på Teaterplassen i Moskva, mistenkt for spionasje, skriver Novikov på sin russiskspråklige Facebook-side.

– Frode Berg hadde kommet til Russland 4. desember og ble pågrepet da han var på vei ut fra hotellet som han bodde på.

Les: Dette vet vi om Frode Berg-saken

Kan være provokasjon

– Det er for tidlig å dra noen konklusjoner, men det kan synes som en provokasjon, mener Ilja Novikov, som tidligere vært forsvarer i flere spionasjesaker.

Novikov ble engasjert av Bergs familie fordi den opprinnelige russiske forsvareren var oppnevnt av FSB, det russiske sikkerhetspolitiet.

Den russiske forsvareren fikk møtte Berg i Lefortovo-fengselet i går. I etterkant gav han et lengre intervju til NRK.

Les: Tatt med 3000 euro i kontanter – frykter han ble lurt i en felle

Ilja Novikov skriver i oppdateringen på Facebook at de russiske etterforskerne mener Berg skulle gi penger til en russisk borger som var rekruttert av utenlandsk etterretning.

Den russiske borgeren som omtales, er Aleksej Zjitnuk. Påstanden er at Zjitnuk overleverte dokumenter om den russiske marineflåten til den pensjonerte norske grenseinspektøren.

Zjitnuk er fengslet og siktet for forræderi, mens Berg er anklaget for spionasje.

– Berg nekter for å ha gjort noe galt og sier anklagene er uriktige, skriver Novikov.

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg ble arrestert på Teaterplassen i Moskva 5. desember, opplyser hans russiske forsvarer, Ilya Novikov.

HØR: NRKs Russlands-korrespondent Morten Jentoft om de siste opplysningene i spionanklagene mot Frode Berg.

Vanskelig situasjon i fengselet

Bergs forsvarer legger vekt på at nordmannen har en vanskelig situasjon i Lefortovo-fengselet fordi han ikke snakker så mye russisk, noe som igjen gir vanskeligheter med å kommunisere med fengselsbetjeningen og fengselsstaben, hvor kun to kan litt engelsk.

Det gjør kommunikasjonen svært vanskelig, og forsvareren vil prøve å skaffe en tolk som kan hjelpe til.

Berg har kun tilgang til russisk radio og er dermed avskåret fra nyhetene.

– Jeg tok med noen engelske aviser til ham i går, slik at han har noe å lese. Det er gitt avslag på norske bøker, sa Noviko til NRK.

Frem til Berg møtte advokaten i går, ante Berg ingenting om de store bestrebelsene som er satt i gang for å få ham fri. Både en norsk og russisk forsvarer er engasjert.

Også Utenriksdepartementet arbeider med saken, og en representant for den norske ambassaden i Moskva har møtt ham en gang, den 12. desember. Da hadde Berg vært fengslet i en uke. Det andre besøket er planlagt å finne sted i dag.

– Han er veldig takknemlig for den støtten har fått, og bad meg viderebringe det, skriver Novikov.

Forsvareren tror etterforskningen vil ta minst et halvt år. Han tror saken bli ført bak lukkede dører.

SE: NRK fikk intervju med Frode Bergs russiske forsvarer Ilya Novikov etter at han besøkte sin klient i fengselet 2. juledag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt