NHO-topp ber Veritas vurdere fiskeoljeimporten

NHO-president Paul-Chr. Rieber ber Veritas vurdere GC Rieber Oils import av fiskeolje Vest-Sahara. NHO-topp John G. Bernander sier organisasjonen er kjent med selskapets engasjement i området.

Kartmontasje: NHO-topp i omstridt fiskeoljeimport

Norske GC Rieber Oils, med NHO-topp Paul Christian Rieber som styreleder, kjøper fiskeolje fra det okkuperte Vest-Sahara. Oljen brukes videre i omega 3-kapsler.

Foto: Montasje/kart: Øyvind Bye Skille/NRK / Scanpix

Det skriver NHO i en pressemelding. Avgjørelsen om å be Det Norske Veritas (DNV) vurdere engasjementet kommer etter at det er stilt spørsmål ved selskapets virksomhet i det marokkansk-annekterte området.

– Dette er en klok avgjørelse i en etisk vanskelig sak, skriver administrerende direktør i NHO, John G. Bernander, i pressemeldingen.

Ifølge en dokumentar fra Sveriges Television (SVT) kjøper det norske selskapet GC Rieber Oils fiskeolje laget av fersk fisk fanget i havområder utenfor Vest-Sahara. NHO-president Paul Christian Rieber er styreleder selskapet.

Les også: NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara
Les også: Omstridt fiske bak norsk Omega-3
Les også: - Plyndring av okkupert land

Fisken fra det okkuperte området males opp til olje og sendes med tankskip til en fabrikk i Kristiansund i Norge (se faktaboks).

I går krevde flere norske organisasjoner at GC Rieber Oils stopper importen.

Flere av selskapets kunder vil nå ikke lenger kjøpe fiskeolje hvis den kommer fra Vest-Sahara, og

Les også: Ber NHO-topp følge NHOs regler i fiskeoljesak
Les også: Vil lage Omega-3-kapsler uten fiskeolje fra Vest-Sahara
Les også: Mister kunder etter avsløringer

Kjent med engasjementet

Bernander skriver i pressmeldingen at NHOs utvalg for etikk og samfunnsansvar er orientert om saken.

John G. Bernander

Administrerende direktør John G. Bernander i NHO.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Han sier at NHO er kjent med at selskapet GC Rieber Oils er engasjert i Vest-Sahara:

«GC Rieber Oils er kjent med UDs og NHOs anbefalinger om virksomhet i Vest-Sahara. Selskapet vurderer at når virksomheten kommer lokalbefolkningen til gode så kan de fortsette næringsvirksomhet i området. Det er denne vanskelige vurderingen Det Norske Veritas må evaluere og gi sin uavhengige vurdering av.», skriver NHO i pressemeldingen.

Les også: Riebers Vest-Sahara-import var ikke klarert med norsk UD
Les også: Hevder fiskeoljen kom fra Marokko

NHO opplyser at de baserer sine anbefalinger om norsk næringslivs virksomhet i utlandet blant annet på UDs vurderinger og anbefalinger. I dette tilfellet er GC Rieber Oils kjent med både NHOs og UDs anbefaling.

– NHO er tilfreds med selskapets ønske om en uavhengig vurdering rundt GC Rieber Oils virksomhet i Vest-Sahara. Dette viser at GC Rieber Oils arbeider seriøst med saken og har tillit til at NHOs president tar dette høyst alvorlig som også en hvilken som helst norsk bedrift skal gjøre. Jeg forutsetter at GC Rieber Oils vil trekke de riktige konklusjoner når DNVs rapport foreligger, skriver Bernander.

SISTE NYTT

Siste nytt