NRK Meny
Urix forklarer

Ber velgerne bære Hillary inn i Det hvite hus

PHILADELPHIA (NRK): – Jeg ber dere bære henne slik dere har båret meg, sa president Obama til landsmøtet og fikk taket til å løfte seg i Philadelphia i natt. Han løftet samtidig Hillary Clinton og kan ha fått tvilende velgere over på hennes side.

Barack Obama og Hillary Clinton

USAs president Barack Obama hyllet Hillary Clinton i nattens tale.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Den enorme basketballarenaen i Philadelphia var fylt til siste plass da Demokratene rullet ut storkanonene i natt. Visepresident Joe Biden, visepresidentkandidat Tim Kaine og sjefen selv.

Og det var president Obama mer enn 10 000 mennesker presset seg sammen for å høre. Han solgte inn sin tidligere rival og utenriksminister på en måte som vil bli husket lenge.

– Ingen mann eller kvinne, heller ikke Bill eller jeg, har noen gang vært bedre kvalifisert til å bli president, sa president Obama og listet opp Clintons kvalifikasjoner.

– Ja, vi skal!

Joe Biden

Visepresident Joe Biden vinket til kameraene og inspirerte publikum i salen.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Men det som fikk folkehavet til å få fullstendig av skaftet var alt som minnet dem om talen som gjorde Barack Obama til politisk superstjerne på landsmøte i 2004.

Obama videreutviklet også sitt gamle slagord fra 2008- valgkampen: «Ja, vi kan»

– Det er ikke lenger Ja, vi kan! som gjelder. Nå er det Ja, vi skal!, sa Obama, og understreket hvor avgjørende det er at alle Demokrater møter opp for å stemme på Hillary Clinton i november for å unngå at Donald Trump blir president.

– Demokrati er ikke som sport på TV. Du må faktisk delta, sa presidenten.

Obama kalte Donald Trump for en demagog som truer amerikanske verdier.

Men det var andre av kveldens talere som hadde fått i oppgave å latterliggjøre ham.

President Obama valgte i stedet å inspirere. Målet var å gjøre upopulære Hillary Clinton til sin naturlige etterfølger.

Se utrdrag fra Obamas tale til demokratenes landsmøte

Video: Obama var veldig tydelig og advarte mot Donald Trump i sin tale i natt.

Imitatoren Kaine

Visepresidentkandidat Tim Kaine ville normalt sett ha vært siste taler på landsmøtets nest siste dag, men splittelsen i partiet gjordet at mandag ble brukt til oppvask og Bernie Sanders i stedet for til president Obama som opprinnelig skal ha vært planen.

Senatoren og den tidligere guvernøren fra Virginia brukte sin tid på scenen til detaljerte og humoristiske angrep på Donald Trump, som han også imiterte.

– Det er to ord Trump alltid sier, «Tro meg», hermet Kaine. Han la til at det ikke er grunn til å tro på stort av det Trump sier.

USAs president Barack Obama advarte mot det han kalte «amerikanske demagoger» i sin tale til det demokratiske partiet. Der han ga sin fulle støtte til Hillary Clinton.
senator Tim Kaine

Time Kaine harselerte med Donald Trump i sin tale.

Foto: MARK KAUZLARICH / Reuters

Kaine brukte også spanskkunnskapene sine til å få med seg den delen av salen og TV-seerne som har latinamerikansk bakgrunn.

– Hillary er lista, sa han og understreket at det spanske ordet for «klar» rommer mer enn det engelske og at han derfor mener det passer godt til å beskrive Clinton.

– Jeg kjenner en svindler når jeg ser en

Et annet scoop i kveld var at tidligere republikaner og New York Borgermester Michael Bloomberg dukket opp.

Bloomberg, som en stund vurderte om han selv skulle stille som uavhengig presidentkandidat, kom til landsmøtet fordi han mener det er viktig å advare mot Donald Trump.

– Som New Yorker, kjenner jeg en svindler når jeg ser en, sa Bloomberg.

Han beskrev Trumps forretningsimperium i svært nedsettende formuleringer og kalte ham, i likhet med president Obama, for en farlig demagog.

Historisk upopulær

I kveld skal Hillary Clinton holde den viktigste talen i sin politiske karriere.

58 prosent av amerikanerne sa i en meningsmåling på mandag at de ikke stoler på henne, og blant unge velgere er mistilliten enda høyere. Disse velgerne gikk imidlertid mann av huse for å stemme på president Obama for fire og åtte år siden.

Hillary Clinton er akkurat nå en av de dårligst likte presidentkandidatene i amerikansk historie.

Barack Obama er en av presidentene som har hatt høyeste tillit i folket helt på tampen av sin presidentperiode.

I natt forsøkte han å bygge en bro fra sin presidentgjerning til hennes mulige.

En ung kvinne i 20 årene gikk ved siden av meg og snakket energisk i mobiltelefonen sin da jeg forlot arenaen her i Philadelphia i natt.

– Jeg hadde ikke tenkt å se talen til Hillary i morgen. Men nå føler jeg nesten at jeg må gjøre det, sa hun.

Samtidig støtte noen Sanders og Clinton- tilhengere sammen et annet sted på landsmøte området.

Det gjenstår altså fortsatt å se om tryllestøv fra president Obama kan få de mest skuffede Sanders-tilhengere over på Clintons side.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt