NRK Meny
Normal

Ber utlendinger forlate Sør-Korea

Nord-Korea ber alle utlendinger evakuere fra Sør-Korea. Japan utplasserer rakettvernmissiler rundt hovedstaden Tokyo.

South Korea Koreas Tension

En sørkoreansk soldat vokter den svært spente grensen med Nord-Korea.

Foto: Lee Jin-man / Ap

«Dersom det skulle bryte ut krig ønsker vi ikke at utlendinger som bor i Sør-Korea skal bli skadelidende,» heter det i en melding fra Nord-Koreas Asia-Pacific Peace Committee.

Meldingen, som ble offentliggjort av det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået i dag, ber «alle utenlandske organisasjoner, selskaper og turister om å utarbeide tiltak for evakuering.»

Oppfordringen ligner den som nylig kom fra Nord-Koreas myndigheter til ambassadene i hovedstaden Pyongyang, og som ingen ambassader valgte å ta alvorlig.

Torgeir Larsen

Statssekretær Torgeir Larsen i UD er på besøk i Sør-Korea.

Foto: Utenriksdepartementet

Den britiske ambassaden så på uttalelsen som en del av den nordkoreanske retorikken.

Sør-Koreas utenriksminister har nå innkalt alle europeiske ambassadører i landet til en ekstraordinær orientering om den spente situasjonen på Korea-halvøya.

– Det er ambassadene her i byen som er kalt inn til et møte, og det er for å orientere om situasjonen, sier statssekretær Torgeir Larsen i UD som for tiden er på reise i Sør-Korea til NRK.

Norsk statssekretær i Seoul: – Skal selv i møte med UD her nå

Både den norske ambassadøren og delegasjonen med statssekretær i UD Torgeir Larsen, som er på besøk i Sør-Korea, skal delta på møtet.

UD-statssekretær Larsen forteller til NRK at det i utgangspunktet er rolig i Seoul nå, og at sørkoreanerne er blitt vant med hard retorikk fra nord. Likevel ser han positivt på møtene som nå innkalles.

– Jeg skal selv i møte med viseutenriksministeren nå, og vi ser fram til å høre vurderingene. Konkret hva som ligger i vurderingene får vi vente og se. Jeg regner likevel med at det handler om at man vil orientere om hvordan Sør-Korea ser på situasjonen, sier Larsen.

– Hvor spesielt er det at Sør-Korea kaller inn til et slikt møte?
– Det er ikke vanlig med den type innkallinger, men det er heller ikke noen vanlig situasjon. Informasjon går dog ofte på den måten at et lands utenriksdepartement kaller inn ambassadører for å gi orientering. Nå spekuleres det mye i pressen, og da er dette en del av den normale informasjonsutvekslingen i en nokså uvanlig situasjon, sier Larsen.

Utplasserer forsvarsraketter

Japan utplasserte i dag rakettvernsmissiler rundt Japan. Dette er raketter som avfyres for å avskjære og uskadeliggjøre innkommende raketter fra Nord-Korea.

Utplasseringen kom etter at Japans forsvarsminister Itsunori Onodera ga ordre til militæret om å skyte ned enhver nordkoreansk rakett som truet med å treffe japansk territorium.

Forsvarsdepartementet opplyser også at de har utplassert krigsskip med den høyteknologiske Aegis-radaren og rakettvernmissiler i havet mellom Japan og den koreanske halvøya.

Nord-Korea har tidligere truet med å angripe amerikanske militærbaser i Japan. Noen av disse ligger rundt Tokyo, et byområde med 33 millioner innbyggere.

Japanske forsvarsraketter

Japan utplasserte i dag rakettvernmissiler rundt Tokyo for å avskjære mulige raketter fra Nord-Korea.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt