NRK Meny
Normal

Ber USA om å få tilbake Alaska

En russisk organisasjon med bånd til Kreml har lagt inn en begjæring på nettsidene til Det hvite hus om at Alaska må løsrive seg fra USA og bli en del av Russland.

Diomedesøyene i Beringstredet

Den amerikanske Diomedesøya sett fra russisk side i Beringstredet.

Foto: STAFF / REUTERS

Da den ukrainske Krim-halvøya ble innlemmet i Russland i mars, fastholdt president Vladimir Putin at han bare «rettet opp historiske feilgrep».

Argumentet var at overføringen av Krim fra sovjetrepublikken Russland til Ukraina i 1954 var ureglementert, og at oppdelingen av Sovjetunionen i 1991, der Krim igjen tilfalt Ukraina, var et feiltrinn.

Nå brukes det samme argumentet om Alaska i en begjæring på nettsidene til Det hvite hus. Den amerikanske delstaten var russisk territorium frem til 1867, da det ble solgt til USA for 7,2 millioner dollar.

«Stem for løsrivelse av Alaska fra USA og tilslutning til Russland,» heter det i begjæringen, som er skrevet på haltende engelsk.

Den viser også til at sibirske russere krysset Beringstredet for over 10.000 år siden.

Har tilknytning til Kreml

Ifølge Moscow Times er det den Kreml-vennlige organisasjonen G2C som står bak.

Direktørens assistent, Aleksander Zhukov, sier til avisen at begjæringen er skrevet for å vise USAs regjering at «enhver idiot» kan bruke systemet.

– Vi vet at dette ikke er plausibelt. Målet vårt er å vise Det hvite hus at dette systemet er et mangelfullt demokratisk verktøy som lar hvem som helst spørre om hva som helst, sier han.

Dersom en begjæring på nettsidene til Det hvite hus får over 100.000 underskrifter innen en gitt tidsfrist, i dette tilfellet 20. april, må regjeringen svare.

Begjæringen nærmer seg nå 40.000 underskrifter, og Det hvite hus har så langt nektet å kommentere den.

– Vi prøver å beskytte USAs borgere ved å gi oppmerksomhet til et verktøy som skal være demokratisk, men som kan brukes av terrorister eller andre med onde hensikter, sier han.

Moscow Times påpeker imidlertid at Russland fortsatt bærer på en såret stolthet etter å ha gitt fra seg et stort, mineralrikt område til et land som senere skulle bli en erkefiende.

Les også: Historiene Kreml ikke forteller

Vil ha tilbake øy

På Beringstredets smaleste punkt er det bare 82 kilometer mellom Alaska og det russiske fastlandet, mens de to Diomedesøyene midt i stredet, som Russland og USA eier hver sin av, ligger bare fire kilometer fra hverandre.

Det finnes fortsatt flere russisk-ortodokse kirker og klostre i Alaska, noe som har fått Jakutsk-ordfører Ajsen Nikolajev til å sette i gang en undersøkelse om eierforholdene.

I forrige måned konkluderte han med at Spruce Island i Alaskagolfen fortsatt tilhører den russisk-ortodokse kirken, og ba Putin om hjelp til å få øya tilbake i kirkens eie, skriver Telegraph.

Samtidig ba Russlands EU-representant, Vladimir Tsjizhov, den amerikanske senatoren John McCain om å «passe på Alaska».

Laster kart, vennligst vent...

Beringstredet skiller Alaska og det russiske fastlandet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt