NRK Meny
Normal

Ber USA legge press på Israel

Libanon ber USA sørge for at Israel hever sin blokade av libanesiske havner og luftrom. Samtidig dreper udetonerte bomber og miner stadig flere sivile.

Libanon-ødeleggelser
Foto: M.Zaatari / Scanpix/AP

Libanons statsminister Fouad Siniora sendte i dag en appell til USAs president George W. Bush om hjelp. Israel nekter å oppheve blokaden av Libanons luftrom og havner før FN-styrken er utplassert.

Libanons statsminister Fouad Siniora
Foto: Ghalioum / Scanpix/Reuters

- Reelt press

Blokaden ble innført i starten av Israels 34 dager lange krig med Hizbollah.

- USA kan støtte oss ved å legge et reelt press på Israel for å heve beleiringen, sa statsministeren.

Fortsatt kan ikke fly lande på flyplassen ved Beirut, og ingen skip kan legge til i libanesiske havner uten tillatelse fra Israel.

Siniora ba også president Bush om å øke støtten han har lovet til gjenoppbyggingen av Libanon.

Gjenoppbygging

Statsminister Siniora ba også araberstatene å bidra økonomisk til å bygge opp landet etter den ødeleggende bombingen. Han sa at regjeringen tar ansvaret overfor sine innbyggere for å skaffe penger og reparere skader for mange milliarder.

I Brussel sitter representanter fra EU-landene sammen i dag for å finne ut hvordan de skal organisere hjelpen og de fredsbevarende styrkene til Libanon. 

Bomber dreper fortsatt

Tre libanesiske soldater ble drept idet de skulle desarmere en israelsk klasebombe i dag. De tre er de første som mister livet etter at den libanesiske hæren startet utplassering av sine soldater i sør etter våpenhvilen mellom Libanon og Israel 14. august.

En israelsk soldat ble også drept da bilen han satt i, kjørte på en israelsk landmine i Sør-Libanon i dag. Tre andre soldater ble såret.

Bare den siste uka er åtte sivile drept, og 23 såret, som følge av ueksploderte klasebomber på bakken. Mineryddere jobber på spreng for å få bort så mange som mulig før alle flyktningene vender tilbake til Sør-Libanon.

I dag ble det bekreftet nedslag av klaseammunisjon på 226 ulike steder i Sør-Libanon. Hittil er 1235 småbomber plukket opp.

Beirut Libanon
Foto: A. Amro / Scanpix/AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt