Ber til Gud for familie og venner i Ukraina

Mens demonstrasjonene i Ukraina har utviklet seg til et blodbad, sitter familien Savchuk Myran i Bærum og er bekymret for sin familie og venner i hjemlandet.

Ukrainere i Norge håper på bedre tider og følger spent med på utviklingen i hjemlandet.

Viktoriya Savchuk Myran er en av flere ukrainere i Norge som følger spent med på utviklingen i hjemlandet, og håper på bedre tider.

Familien på Stabekk i Bærum har fortsatt jul i stua, men det er lite feststemning blant tre generasjoner ukrainere nå. Tankene går til familie og venner i Ukraina som lever i konstant frykt på grunn av volden og urolighetene i landet.

– Jeg trodde aldri det skulle komme til det stadiet hvor det eskalerte til den konflikten som er nå, sier Viktoriya Savchuk Myran til NRK.

Mens datteren Maria (4) helst vil se på tegnefilm, følger moren nøye med på nyhetsmeldinger fra Ukraina, både fra konvensjonelle nyhetskilder og via sosiale medier.

Uroen krevde sine første ofre onsdag da demonstranter rapporterte at minst fem aktivister er drept og om lag 300 såret i sammenstøt med politiet. Ifølge avisa Ukrainska Pravda er fire av de fem som er døde, blitt skutt. Nå frykter Myran at flere skal bli drept.

– Når de første livene er tatt, og man ikke gjør noe med det, kan det fort bli tatt veldig mange liv, sier hun. Selv om familien nå bor i Norge, er båndene til Ukraina fortsatt sterke.

– Uansett hvor mange år eller tiår du har bodd utenfor ditt land, er jo hjertet ditt der, sier Myran.

Hun stryker datteren på ryggen og strever med å holde tårene tilbake.

– Vi skal be for at ting skal gå bra.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.