Hopp til innhold

Romney ber senatorkandidat trekke seg etter voldtektsblemme

Mitt Romney ber partifellen Todd Akin om å trekke seg fra kappløpet om å bli valgt til senator fra delstaten Missouri. Akin sa tidligere denne uken at kvinner som blir voldtatt, svært sjelden blir gravide.

Romney og Akin

Mitt Romney er lite glad for partifellens Todd Akins utspill om voldtekt og abort.

Foto: NTB Scanpix

– Slik jeg har forstått det på leger, så har kvinnekroppen måtar å kvitte seg med det, dersom det er snakk om en reell voldtekt, sa Todd Akin til TV-kanalen KTV1 i St. Louis i Missouri søndag.

Han la til at det dermed ikke skulle være nødvendig med en lov som tillater abort etter voldtekt.

Akin har møtt til dels svært sterk motbør etter hendelsen, og partiledelsen i det republikanske partiet har allerede kuttet pengestrømmen til Akins valgkamp, og bedt ham om å trekke seg.

Akins selv har valgt å stå på sitt, noe som nå har fått Romney til å gå ut med sin støtte til partiledelsen.

– Jeg synes han bør høre på deres råd, og trekke seg fra kappløpet, heter det i uttalelsen fra Romney.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kort innslag med kongresspolitikar Todd Akin om abort og graviditet.

Se Akins utspill om abort og graviditet.

– Støtende og uriktige

– Todd Akins kommentarer var støtende og uriktige, og han bør virkelig vurdere hvilket løp som vil være best for landet vårt, sier Romney i uttalelsen, ifølge AP.

Presidentkandidaten understreker at han synes Akins skal ta oppfordringen fra prominente politikere fra Missouri som krever at han slutter.

Uttalelsen, som Akin senere trakk tilbake, kom da kandidaten skulle redegjøre for hvorfor han er motstander av abort, også i tilfeller hvor en kvinne er blitt gravid etter en voldtekt.

Akins har sagt at han fortsatt vil stille som senatorkandidat, og mener reaksjonene etter kommentaren har vært «ovedrevne».

– Løpet mot Senatet fortsetter, sa 55-åringen tirsdag.

Missouri Senate Rape Comments Todd Akin

Todd Akin er i hardt vær etter voldektsuttalelsen.

Foto: Orlin Wagner / Ap

«Krig mot kvinner»

Både Romney og republikanske ledere i Kongressen tok raskt avstand fra påstanden hans, mens president Barack Obama og andre demokratiske politikere har naturlig nok grepet fatt i den som bevis for at republikanerne fører «krig mot kvinner, skriver NTB.

Kontroversen rundt Akins påstand gjør det heller ikke lettere for Romney å ta igjen det formidable forspranget Obama har blant kvinnelige velgere.

Romney, som ellers er abortmotstander, har nå gjort det klart at han vil åpne for abort for voldtatte kvinner om han blir valgt til president.

Problem for Romney

Dette til tross for at Romneys valg som visepresident, Wisconsins Paul Ryan, har lagt seg på en hardere linje når det gjelder abortspørsmålet. Ryan har tidligere sagt at abort bare burde være tillatt dersom det kan redde morens liv.

På direkte spørsmål har imidlertid Romneys kontor sagt at deres kampanje vil reflektere Romeys' syn, ikke Ryans, skriver Reuters.

For republikanernes del er det problematisk at Akins kommentarer har gitt «nytt liv» til abortdebatten. Romney har hele tiden forsøkt å holde fokus på økonomi og arbeidsedighet før det kommende presidentvalget i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.