Krever at myndighetene finner savnede bloggere

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch krever at pakistanske myndigheter etterforsker forsvinningen av pakistanske bloggere og aktivister.

PAKISTAN-MISSING-RIGHTS-UNREST

PROTESTER: Pakistanske aktivister med plakat av savnede Salman Haider under en protest i Karachi mandag.

Foto: ASIF HASSAN / AFP

Poeten og professoren Salman Haider og bloggerne Waqas Goraya, Aasim Saeed og Ahmad Raza Naseer forsvant alle fra ulike byer i Pakistan mellom 4. og 7. januar, ifølge AFP.

Alle fire skal ha vært åpne motstandere av militante religiøse grupper og militæret i Pakistan. At forsvinningene fant sted nærmest samtidig som at bloggene og nettstedene deres ble stengt, skaper grunn til bekymring, mener Human Rights Watch.

– Den pakistanske regjeringen har en umiddelbar plikt til å finne de fire savnede menneskerettighetsaktivistene og ta grep om deres sikkerhet, sier Asia-direktør i Human Rights Watch, Brad Adams.

Store protester

Liberale aktivister har de siste dagene protestert mot forsvinningene og det er ventet protester i flere store pakistanske byer tirsdag ettermiddag.

– Disse tilsynelatende forsvinningene minner regjeringen på at de enten kan være en del av løsningen, eller de kan bli holdt ansvarlige for sin rolle i problemet, sier Adams.

Det pakistanske innenriksdepartementet uttalte mandag at «de vil gjøre alt de kan» for å finne Salman Haider, men nevnte ikke de andre tre andre som også skal ha forsvunnet, melder Reuters.

Salman Haider

BORTE: Salman Haider er èn av fire personer som har blitt borte i Pakistan den siste uka.

Foto: ASIF HASSAN / AFP

Kritikk mot myndighetene

Dawn, landets største engelskspråklige avis, har rettet krass kritikk mot pakistanske myndigheter.

«Pakistan blir fortsatt mistenkt for å være involvert i forsvinninger og ulovlige arrestasjoner av en rekke privatpersoner», skriver avisa på lederplass, og legger til:

«Det er ikke nok at pakistanske myndigheter hevder at de etterforsker forsvinningene. Haider og de andre personene må umiddelbart returneres til sine familier».

Pakistan blir av flere menneskerettighetsorganisasjoner rangert blant verdens farligste land for journalister. I april 2015 ble aktivisten Sabeen Mahmud drept av militante, som sa at de utførte angrepet fordi hun fremmet liberale og sekulære syn. Året før forsøkte uidentifiserte menn å drepe Hamid Mir, en av Pakistans mest kjente nyhetsankere.

Også representanter fra venstrepartiet Pakistan Peoples Party (PPP) har uttrykt bekymring etter forsvinningene de siste dagene.

– Mønsteret i disse forsvinningene vitner om at det er en planlagt og koordinert aksjon som er gjennomført for å dempe stemmer som er kritiske til rådende samfunnspolitiske spørsmål i Pakistan, uttalte de på mandag, uten å peke på noen direkte, skriver Reuters.

Skrev selv om forsvinninger

Haider har selv skrevet for avisa Dawn og er professor ved et universitet i Rawalpindi, 15 kilometer fra hovedstaden Islamabad, der han forsvant 6. januar.

I fjor skrev han et dikt om brudd på menneskerettighetene i Pakistan som også inkluderte en setning om at han hadde venner som hadde forsvunnet.

– Det er ironisk at det han selv skrev om for seks måneder siden skjedde ham selv, sier Haiders bror Zeeshan, ifølge Reuters.

– Hvis en professor som er veldig aktiv på sosiale medier kan forsvinne helt uten videre fra Pakistans hovedstad, hva kan skje med andre? spør Zeeshan.

To av de savnede aktivistene, Waqas Goraya og Aasim Saeed, bor i utgangspunktet i Nederland og i Singapore. Ifølge slektninger skal de ha forsvunnet 4. januar i forbindelse med et besøk til Pakistan.

SISTE NYTT

Siste nytt