Hopp til innhold

Ber pastor trekke støtte til film

Den amerikanske forsvarssjefen har selv ringt den kontroversielle pastoren Terry Jones, for å be ham trekke støtten til den omstridte filmen om profeten Muhammed.

The Dove World Outreach Center-pastor Terry Jones

Pastor Terry Jones skal ha promotert den kontroversielle filmen som nå har endt i opptøyer i Midtøsten.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Portretteringen av profeten Muhammed i en ny, amerikansk film har skapt enorm harme etter å ha blitt oversatt til arabisk.

«Innocence of Muslims», laget av israelsk-amerikanske Sam Bacile, er sterkt satirisk og gjør narr av profeten Muhammeds liv. Den tegner et bilde av profeten som bedrager og knytter ham til utstrakt seksuell omgang, både til kvinner, menn og barn.

– Spurte om han kunne trekke støtte

Den kontroversielle pastoren Terry Jones, som tidligere har blitt kjent for å ha brent koranen, skal ha stått for promotering av filmen. Det vil amerikanske myndigheter nå ha en slutt på.

General Martin Dempsey skal selv ha ringt Jones onsdag, dagen etter at USAs ambassadør til Libya mistet livet i opptøyene som skal ha oppstått i forbindelse med denne filmen.

Les mer: USAs ambassadør i Libya drept i rakettangrep

Han skal, iløpet av den korte samtalen, ha uttrykt bekymring over innholdet i filmen, konfliktene som vil oppstå og volden som kan følge.

– Han spurte Mr. Jones om han ville vurdere å trekke sin støtte til denne filmen, sier Dempseys talsmann, Dave Lapan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Taliban maner til kamp

Det amerikanske forsvaret frykter at filmen kan føre til økt spenning i Afghanistan, der 74.000 amerikanske soldater er utplassert.

Taliban skal, ifølge Reuters, ha manet til kamp og bedt afghanere om å forberede seg på å kjempe mot amerikanerne og oppfordret opprørere til å «ta hevn» på amerikanske soldater som følge av filmen.

Les også: – Laget filmen for å provosere
Les mer: Libya ber USA om unnskylding

– Gjemmer seg bak pseudonym

Ifølge en av filmskaperens konsulenter, Steve Klein, skal mannen bak den kontroversielle filmen gjemme seg bak et pseudonym.

Mannen kaller seg Sam Bacile, men hans virkelige navn er ikke kjent.

– Jeg aner ikke hvorfor han valgte «Sam», og jeg aner ikke hvorfor han valgte «Bacile», sier Klein til nyhetsbyrået AFP.

Klein opplyser også til avisa The Atlantic at filmskaperen ikke er israelsk-amerikaner. Trolig er han heller ikke jøde, ifølge Klein. Han skal imidlertid ha familie i Egypt, som han nå frykter for sikkerheten til.

– De er gått under jorda, sier han.

Også filmskaperen har gått i skjul som følge av protestene mot filmen.

SISTE NYTT

Siste nytt