NRK Meny
Normal

Ber passasjerer boikotte skannere

I dag startet feiringen av Thanksgiving i USA, og det er ventet at 28 millioner amerikanere bruker fly denne langhelgen. Det kan bli storboikott på USAs flyplasser - og kaos - i protest mot nye skannere.

Kroppsskanner på amerikansk flyplass

Rundt 400 kroppsskannere er tatt i bruk på mange av USAs flyplasser.

Foto: JEFF SWENSEN / Afp

Jon Gelius

Thanksgiving er den desidert største utfartshelgen i USA. Men innføringen av nye kroppsskannere i helfigur på amerikanske flyplasser, har utløst sterke reaksjoner blant reisende.

USAs største interesseorganiasjon for flypassasjerer oppfordrer sine medlemmer til å boikotte de nye skannerne.

LES OGSÅ: USA: Nekter å la seg kroppsvisitere

LES OGSÅ: Dropper kroppsskanning på flyplassene

Avkler passasjerene

For det som venter mange av de rundt 28 millioner menneskene som skal fly til familie- og slektstreff denne helgen for å feire Thanksgiving, er et helt nytt sikkerhetssystem, der alle må gå gjennom en sluse med en kroppsskanner i helfigur.

Skanneren avkler deg på en monitor slik at eventuelle farlige gjenstander gjemt i kroppens hulrom, blir synlige.

Får du utslag i skanneren, blir du kroppsvisitert fra topp til tå av en vekter. Kroppsvisiteringen skjer med hendene og er av flere blitt karakterisert som mer eller mindre beføling.

En reisende med hofteprotester har fortalt at kroppsvisiteringen han opplevde, var så hardhendt at buksene hans ble trukket av foran øynene på flere medpassasjerer.

Vil skape kø og kaos

Den største interesseorganisasjonen for amerikanske flypassasjerer
oppfordrer sine medlemmer til å boikotte de nye skannerne og i stedet be om kroppsvisitering i eget rom. På den måten ønsker de å oppnå kø og kaos foran sikkerhetssjekken, som igjen vil kunne føre til flyforsinkelser.

USAs innenriksminister mener boikottaksjonen er meningsløs og har bedt folk besinne seg.

Rundt 400 kroppsskannere er tatt i bruk på 70 av USAs nær 450 kommersielle flyplasser. Neste år er planen å installere ytterligere 600 maskiner.

Amerikanske myndigheter har de siste dagene fått rundt 700 klager på de nye kroppsskannerne. Myndighetene forsvarer innføringen med terrorfaren og ber de reisende om å tenke gjennom hva de har på seg og tar med seg når de skal ut å fly.

De nye skannerene har utløst heftig debatt i USA. I to ferske meningsmålinger støtter likevel et klart flertall bruken av den nye teknologien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt