Hopp til innhold

Ber partene ta "time out"

USA og Storbritannia ber at de stridende partene på Sri Lanka besinner seg og legger ned våpnene - i det minste en periode - slik at sivile kan flykte og sårede fraktes ut.

Hillary Clinton og David Miliband
Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Samtidig kommer meldinger om at klasebomber er brukt mot landets eneste fungerende sykehus i nord, i byen Pudukudirippu.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse

President Mahinda Rajapakse under talen på nasjonaldagen i går.

Foto: Ishara S. KODIKARA / AFP

USAs utenriksminister Hillary Clinton og Storbritannias David Miliband ber i en felles uttalelse om at regjeringsstyrkene og Tamiltigrene (LTTE) midlertidig avbryter kampene - av hensyn til sivilbefolkningen.

Clinton og Miliband ber regjeringen og LTTE gå med på en periode med våpenhvile.

- Begge parter bør la sivile og sårede bli evakuert fra konfliktområdet og la humanitære organisasjoner slippe inn, heter det i kunngjøringen.

Bad tigrene overgi seg

Norge, USA, EU og Japan, som leder giverkonferansen for Sri Lanka, bad i går den tamilske geriljaen vurdere å overgi seg for å unngå nye blodsutgytelser.

Les: Ber tigrene overgi seg

250.000 sivile skal ifølge hjelpeorgansisasjoner sitte fast i områdene som fortsatt er under LTTEs kontroll. De har de siste ukene mistet store deler av sitt territorium.

Den internasjonale kvartetten har ikke klart å overtale LTTE til å la sivilbefolkningen forlate krigsområdet.

De formante også samtidig at regjeringen må oppføre seg i overenskomst med folkeretten.

Les: Hjemkaller ambassadøren fra Norge

- Vend hjem

Regjeringen i Colombo har i mange år anklaget tigrene for å bruke sivile som «levende skjold». Selv mente president Mahinda Rajapakse at regjeringsstyrkene ikke driver "klanderverdig" krigføring.

– Våre soldater har ført kampen på en slik måte at uskyldige tamiler ikke har lidd overlast, uttalte han i en tale på nasjonaldagen i går.

Han har de siste dagene uttalt med overbevisning om at regjeringen er i ferd med å vinne krigen mot LTTE-geriljaen og bad i går landsmenn i eksil om å vende tilbake.

Sentralbanken informerte i forrige uke at den vil skaffe til veie 500 millioner dollar til gjenoppbyggingsprosjekter.

Klasebomber

En FN-talsmann hevdet i går at sykehuset i Pudukudirippu, 385 kilometer nord for hovedstaden Colombo, er blitt rammet av klasebomber. Pudukudirippu er den siste større byen som fortsatt står under LTTEs kontroll, og regjeringsstyrker har gjennomført harde luftangrep mot mål i området.

Sri Lanka - funn av base for selvmordsbombere ifølge regjeringssoldater

Dette er ifølge regjeringshold en base for trening av selvmordsbombere i det nordøstlige distriktet Mullaittivu.

Foto: HO / AFP

En lege mente 14 mennesker ble drept og 10 såret i angrepene som var på tirsdag og onsdag. Sykehuset ble ifølge Internasjonale Røde Kors ble beskutt og bombadert fem ganger på tre dager .

Det siste angrepet varte i 16 timer og sykehuset er nå tømt for folk. 15 FN-ansatte med familie har også flyktet. De ble ble forsøkt stanset av tamil-soldater, som ønsket å overta kjøretøyene.

Militæret benekter de er ansvarlig for angrepene og sier de verken besitter - eller har utstyr til å bruke - klasebomber.

På tirsdag fant regjeringssoldater fram til bunkeren hvor LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran skjulte seg. Mannen er imidlertid forsvunnet, trolig flyktet i båt, ifølge internasjonale nyhetsmedier.

Les: Profil på Velupillai Prabhakaran (BBC)

Les: Mer om Sri Lanka og konflikten hos BBC

Les: Tidslinje over Sri Lanka (BBC)

SISTE NYTT

Siste nytt