Hopp til innhold

Opposisjonen: – Kok suppe i stedet for å stemme

– Plukk sopp eller kok rødbetsuppe i stedet for å stemme, sier opposisjonen i Hviterussland. Den oppfordrer innbyggerne til å boikotte valget.

Valg Hviterussland

Denne soldaten i hovedstaden Minsk har ikke fulgt oppfordringen fra opposisjonen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Valget på ny nasjonalforsamling er i gang i Hviterussland, etter en valgkamp som kritikerne beskriver som den mest sensurerte under president Aleksandr Lukasjenkos 18 år ved makten.

Det er bare to år siden Lukasjenko, som ofte omtales som Europes siste diaktator, vant forrige presidentvalg.

Lukasjenko

President Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhåndt i 18 år. Her avgir han sin stemme under søndagens valg.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Den gangen konkluderte Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, med at valget var langt fra demokratisk.

Observatørene mente opptellingen var mangelfull eller svært mangelfull i nærmere halvparten av stemmelokalene der OSSE var representert.

Hovedmotstanderne trakk seg

I mars sa Europarådets leder Torbjørn Jagland at man bare kunne glemme frie valg i landet. Han sammenlignet Lukasjenko med Stalin.

Thorbjørn Jagland

I mars sa Europarådets leder Torbjørn Jagland at man bare kunne glemme frie valg i landet. Han sammenlignet Lukasjenko med Stalin.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

– Stalin sa til sin utenriksminister Molotov at han ville ha frie valg. Da sa Molotov at det var risikabelt, fordi han kunne risikere å tape valget. Men da sa Stalin: «Ta det med ro, jeg teller stemmene», fortalte Jagland da han snakket om Hviterussland på en konferanse i regi av Den Norske Helsinforkomité.

De to største opposisjonspartiene i Hviterussland trakk seg fra valget for to uker siden. Kun en håndfull alternative kandidater står igjen på valglistene.

Ifølge velgere som nyhetsbyrået AFP har snakket med, så er det ingen som aner noe om de alternative politikerne som stiller til søndagens valg.

– Valget er en farse

Lederen for organisasjonen «Fortell sannheten», Mikhail Pashkevich, deler Jaglands oppfatning av valget.

– Det finnes ikke noe valg i Hviterussland, kun et spill eller noe som kan minne om en farse, sier han til BBC.

Opposisjonslederne oppfordret sine velgere til å bruke søndagen på andre fornuftige ting enn å stemme, som for eksempel å fiske, besøke slektninger, plukke sopp eller lage suppe.

– Det er vår reaksjon på dette falske valget på politikere i et skinn-parlament, sier Anatoly Lebedko.

– Det er ikke noe valg. Jeg stusser egentlig over hvorfor Lukasjenko tar seg bryet med å arrangere det. Selvom dette gir ham en slags legimitet i hjemlandet, fører slike valg alltid med seg mye kritikk utenfra, sier den amerikanske politiske rådgiveren Mark Mcinnon til BBC.

De offisielle myndighetene hevder på sin side at demokratiet lever i beste velgående i Hviterussland. De mener opposisjonen ikke speiler folkemeningen, og at de er skapt av Vesten som forsøker å påvirke landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BELARUS-VOTE-RESULTS-PROTEST

olitiet skal ha arrestert opp mot tusen demonstranter i Minsk etter presidentvalget i 2010.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Arresterte motstandere

OSSE har sendt flere enn 270 observatører til søndagens valg, skriver AFP.

Nesten 26 prosent av velgerne har forhåndsstemt. Ifølge opposisjonen er dette stemmer som vil bli brukt til å manipulere valgresultatet.

Forrige uke arresterte myndighetene mange demonstranter og beslagla tusenvis av løpesedler som oppfordret til boikott av valget.

Allerede i 2010 satte myndighetene inn støtet for å sikre utfallet av valget to år senere.

Da ble 16 opposisjonspolitikere tatt til fange, deriblant mannen som regnes for å være Lukasjenkos hovedutfordrer til presidentmakten, kjent som Batka (far, red.anm.).

I underhuset i dagens nasjonalforsamling kontrollerer Lukasjenkos allierte i dag alle de 110 setene. Valglokalene stenger kl. 19 norsk tid.




SISTE NYTT

Siste nytt