NRK Meny
Normal

Ber om strenge straffer i Iran

Det konservative flertallet i det iranske parlamentet ber domstolene idømme demonstrantene strengest mulig straff.

- Parlamentet ber politiet og etterretningsorganisasjonene arrestere dem som fornærmer religionen og dømme dem til strengest mulig straff uten å nøle, heter det i uttalelsen.

Demonstrantene blir stemplet som anti-religiøse og kontrarevolusjonære.

«Avskyelige uttalelser»

Politikerne fordømmer samtidig det de kaller avskyelige uttalelsene som vestlige regjeringer har kommet med etter søndagens uroligheter der åtte mennesker ble drept.

Les: – Død over diktatoren

Les: Blodig høytidsdag i Iran

President Mahmoud Ahmadinejad beskylder USA og Israel for å stå bak urolighetene i landet. Han kaller demonstrasjonene et renkespill og en maskerade som de to landene har regissert.

Det britiske utenriksdepartementet opplyser at iranske myndigheter har kalt landets ambassadør i Teheran inn på teppet. I går hyllet utenriksminister David Milliband det han kalte det iranske folks store mot.

Den uttalelsen har hans iranske kollega Manouchehr Mottaki tatt til motmæle mot, og advart britene at de vil få seg et slag på munnen dersom de ikke stanser slikt nonsens, ifølge BBC .

Tonen var imidlertid noe mildere mot opposisjonslederne som har hevdet at president Maohmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt i sommer på grunn av fusk. Opposisjonslederne får bare beskjed om å distansere seg fra demonstrantene.

Den mektige revolusjonsgarden hevder utenlandske medier og fiender av revolusjonen har sammensverget seg for å skade det etablerte samfunnet.

I dag var det myndighetenes tilhengere som fylte gatene i hovedstaden. Mange titusener hadde møtt fram for å vise sin sympati med makthaverne, og motstand mot de regimekritiske demonstrantene.

De krevde blant annet at opposisjonslederne må straffes for å ha nørt opp under protestene mot gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad.

Ber myndighetene unnskylde

På den andre politiske fløyen ber det ledende reformpartiet myndighetene om å respektere grunnloven og om å si unnskyld til det iranske folk etter sammenstøtene sist søndag, ifølge nettstedet Nooroz som opposisjonen bruker.

Les: Nye sammenstøt i Teheran

Les: Frykter opptøyer under begravelse

Fredsprisvinneren Shirin Ebadi opplyser at søsteren hennes ble arrestert i går kveld, og sier familien ikke har fått vite hvor hun er.

Hun er en av mange med tilknytning til opposisjonen som er arrestert de siste dagene.

Shirin Ebadi selv oppholder seg i Paris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt