Hopp til innhold

Ber om nødevakuering på Lesvos

LESVOS/OSLO (NRK) FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber om at flyktningene som er kommet til Lesvos blir fraktet vekk fra øya. Rundt 17.000 personer bor i provisoriske leirer og de sanitære forholdene er dårlige.

Besvimer Lesvos

En ung mann besvimte da politiet prøvde å få flyktninger som sto i kø på Lesvos til å spre seg.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Hver dag kommer det nye flyktninger til den greske øya Lesvos. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA er det nå et stort behov for å lette presset.

Lesvos har ikke noe mottaksapparat og flyktningene blir sittende og vente på å bli registrert før de får reise videre til det greske fastlandet. De to ansatte som har jobben med å registrere flyktningene, klarer ikke å ta unna køen.

De får heller ikke koordinert nødhjelpsinnsatsen fordi myndighetene ikke får bestemt seg for hvordan dette skal gjøres.

40 grader og ingen do

På dagen kan temperaturen komme opp mot 40 grader, det er ingen toaletter og folk sover på bakken. Mange steder flyter det av tomme plastflasker og skitne bleier.

– Det er veldig, veldig spent her, sier direktør for beredskapsstyrkene Norcap i Flyktninghjelpen, Benedicte Giæver til NRK.

Hun er i byen Mytilini og forteller at hjelpeorganisasjoner har tilbudt å sette opp provisoriske toaletter og vannposter, men at de lokale myndighetene ikke har blitt enige om dette skal settes opp og hvor de i så fall skal stå.

– Voksne folk må gjøre fra seg hvor som helst. Det er ikke bra at folk har det slik som her, det er nedverdigende, sier hun.

UNHCRs ønske om å frakte flyktningene bort fra Lesvos er helt i tråd med hva ordføreren på øya vil. Fredag fortalte han til NRK at han har bedt greske myndigheter om å innføre unntakstilstand.

Sammenstøt på Lesvos

Politiet slo mot flyktninger under sammenstøt ved havnen.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

– Urolig i FN-leiren

Lørdag brukte politiet køller mot flyktninger da det brøt ut uro i køen blant dem som skulle registrere seg. Senere på kvelden ble flyktninger stanset med tåregass da de forsøkte å komme seg om bord i en ferge på vei til Aten.

Langs veien, Lesvos

Langs veiene på Lesvos ser man stadig flyktninger på vei til Mytilini der de kan registrere seg.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Når NRK kjører på Lesvos ser vi utslitte og solbrente mennesker som går langs veiene. Noen går barbeint med skoene sine i hånden. Det er mange små barn, noen blir båret på skuldrene og folk trygler om å få sitte på når teamet stopper for å snakke med dem.

Rama Abdelbakhi sitter i en FN-opprettet leir og forteller at det ikke er noen hjelp å få her.

Rama Abdelbakhi

Rama Abdelbakhi sier det mye uro blant flyktningene på Lesvos.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Ingen klarer å organisere arbeidet med å registrere alle som kommer. De få frivillige som er her et par timer om dagen, klarer ikke lage noe køsystem, sier hun.

Senest i går var det opptøyer i leiren.

– Det er ingen trygghet her, og det er mye uro blant flyktningene. Vi forsøkte å roe dem ned, men man kan ikke kontrollere det. Når du ser barn sulte, vil du bare komme deg unna, sier hun til NRK.

Bekymret for høsten

Eric Campson er opprinnelig fra England, men har bodd på Lesvos i 16 år. Nå jobber han som frivillig og forsøker å koordinere alle som kommer nordøst på øya for å ta imot flyktninger og migranter.

Eric Campson

Eric Campson

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Bare på lørdag kom det 37 gummibåter til stranda der.

– De fleste som kommer hit må gå 65 kilometer til Mytilini der de må registrere seg.

Han er bekymret over det store antallet som kommer.

– Min bekymring er vinteren. Selv nå, om tre-fire uker kan vi ha et stort problem. Da kan temperaturen falle ned til fire grader, sier han.

Dette er blitt en av de viktigste veiene inn til Europa. Hver dag ankommer flyktninger den greske øya Lesvos.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.