Hopp til innhold

Ukraina ber om møte i FNs sikkerhetsråd

Ukrainas nasjonalforsamling ber FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til et møte om situasjonen i landet.

Prorussiske Ukrainere på Krim

Pro-russiske aktivister bærer ortodokse helgenikoner utenfor havna i Sevastopol.

Foto: Andrew Lubimov / Ap

Det skjer etter at russiske soldater ifølge Ukrainas innenriksminister skal ha invadert og okkupert flyplasser på Krim-halvøya.

I 1993 garanterte flere stormakter for Ukrainas suverenitet. Nå ber altså den nye regjeringen om et møte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere avtalen.

Samtidig ber Ukraina Russland om å respektere landets suverenitet. Nasjonalforsamlingen ber også Storbritannia og USA om å sørge for at avtalen fra 1993 opprettholdes.

En ukrainsk TV-stasjon hevder nå i formiddag at et russisk krigsskip blokkerer innseilingen til Baklavabukta i Sevastopol, ifølge BBC.

Krisemøte

Det ukrainske parlamentet ber russerne stanse enhver handling som undergraver landets suverenitet.

Overgangsregjeringens president Oleksandr Turchnov har kalt inn nasjonalforsamlingen til et krisemøte for å diskutere den spente situasjonen på Krim-halvøya.

Bekymringen for en militær inngripen fra russerne økte da president Vladimir Putin denne uken beordret en øyeblikkelig militærøvelse nær grensen til Ukraina.

Øvelsen innbefatter blant annet 150.000 bakkestyrker og nær 900 stridsvogner.

Turchnov sa torsdag at enhver forflytning av russiske tropper fra svartehavsbasen på Krim vil bli sett på som en aggressiv handling.

Avviser invasjon

Den russiske Svartehavsflåten nekter for at det er de som har tatt over kontrollen på de to flyplassene.

– Ingen enheter har forflyttet seg til flyoplassen, og vi deltar heller ikke i noen blokade av den, heter det i en pressemelding ifølge Interfax.

Men de opplyser at antiterrortroppen i flåten har iverksatt tiltak for å verne området rundt marinebasen og boligkvarterene til de ansatte og deres familier.

Vil ha Janukovitsj utlevert

Det er ventet at ukrainernes avsatte president Viktor Janukovitsj skal holde en pressekonferanse i Russland ved 14-tiden norsk tid.

Janukovitsj rømte landet forrige fredag, og er etterlyst internasjonalt, mistenkt for massedrap i forbindelse med uroen i hovedstaden Kiev den siste tiden.

Samtidig sier statsadvokaten i Ukraina at de er i ferd med å utarbeide en formell utleveringsbegjæring for å få den tidligere presidenten sendt tilbake til hjemlandet.

Ukraineren vil deretter fremstille ham for den Internasjoanle straffedomstolen i Haag.

Sveitsiske myndigheter ga i dag ordre om å sperre bankkontoene til Janukovitsj og hans medhjelpere, ifølge nyhetsbyrået AP. Også skatteparadiset Liechtenstein vil legge seg på samme linje, opplyser en kilde i regjeringen.

Frykter økonomisk sammenbrudd

Samtidig som frykten for invasjon brer seg innad i Ukraina, ser myndighetene også mørkt på de økonomiske utsiktene for landet.

I dag ble det innført begrensninger på kontantuttak i landets minibanker for å forhindre at folk tømmer kontoene sine, noe som igjen vil føre til en kollaps i banksektoren.

Sentralbanken har innført uttaksbegrensning på 15.000 hryvnja, som er Ukrainas valuta, per dag. Beløpet tilsvarer 9.055 kroner.

Samtidig venter Ukraina på hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF). I neste uke vil regjeringen be om en krisepakke på 90 milliarder kroner når IMF besøker landet.

Forutsetningen for at Ukraina skal få en slik støtte, er at regjeringen har den nødvendige oppslutningen i folket til å innføre økonomiske reformer.

I verste fall må landet vente på den nødvendige støtten til etter presidentvalget 25. mai, men trolig vil landet allerede ha gått konkurs når den tid kommer.

Totalt har Ukraina anslått at de vil ha et behov for 210 milliarder kroner i krisehjelp fordelt over de neste to årene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Uro på Krim-halvøya» i nytt vindu

SISTE NYTT

Siste nytt