NRK Meny
Normal

Ber om krigsfullmakt for tre år

President Barack Obama har bedt kongressen om å gi ham fullmakt til bruke militærmakt mot IS.

President Barack Obama

President Barack Obama skal tale til folket klokken 21.30 norsk tid om resolusjonsforslaget.

Foto: Evan Vucci / Ap

Obama har sendt et utkast til resolusjon til kongressen der han ber om fullmakt til å bruke militærmakt mot terrorgruppen IS for en begrenset periode på tre år.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har fått tilgang til resolusjonsteksten, ber Obama også om at resolusjonen fra 2002 som åpnet for Irak-krigen blir trukket tilbake.

Resolusjonen forbyr bruk av amerikanske tropper i «langvarige og offensive bakkeoperasjoner».

Dermed åpner presidenten for at amerikanske styrker kan brukes i bakkeoperasjoner, men bare av kortvarig art. Ifølge Huffington Post vil det dreie seg om redningsoperasjoner eller etterretningsoperasjoner.

Resolusjonsforslaget legger ikke noen geografiske begrensninger på hvor USA kan bruke makt, men begrenser den til kamp mot IS og tilknyttede styrker.

Skal tale til folket i kveld

President Obama skal tale til det amerikanske folket i kveld – klokken 21.30 norsk tid – om resolusjonsforslaget.

– Jeg har gitt ordre om en omfattende og vedvarende strategi for å bryte ned og beseire IS, skriver Obama i et brev som følger resolusjonsforslaget.

Han legger til at «lokale styrker, i stedet for amerikanske militærstyrker, bør brukes til å slike operasjoner».

Skeptiske demokrater

Resolusjonen om bruk av makt må vedtas av begge kamrene i kongressen, Senatet og Representantenes hus, før den trår i kraft.

Den republikanske majoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell, sier at senatorene vil lytte til råd fra militære ledere mens de vurderer de beste strategiene for å beseire IS.

De første reaksjonene viser at Obama blir møtt med mest skepsis i sitt eget parti.

– Hva betyr det? Hvor lang og hvor stor er «langvarig»? «Offensive», hva er «offensive»?, spurte demokratenes leder i Senatet, Dick Durbin.

– Vi har noen legitime spørsmål om dette åpner for et smutthull som gjør at vi kan ende opp i en ny storkrig, sa Durbin om resolusjonsforslaget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt