NRK Meny
Normal

Ber om humanitær våpenhvile

Den internasjonale rødekorskomiteen (ICRC) ber myndigheter og opprørere i Syria om øyeblikkelig å inngå en daglig humanitær våpenhvile på minst to timer i de mest utsatte områdene, som byen Homs.

Byen Homs i Syria

Den internasjonale rødkorskomiteen ber om en daglig humanitær våpenhvile, blant annet i byen Homs.

Foto: STRINGER / Reuters

Dette oppholdet i kampene vil Røde Kors bruke til å gi livreddende hjelp til sivile.

– De par siste dagene har vi vært i kontakt med myndigheter og opprørere og bedt om en slik våpenhvile, sier Jakob Kellenberger, leder for ICRC.

Minst to timer

Jakob Kellenberger

Lederen for Den internasjonale rødkorskomiteen Jakob Kellenberger.

Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

– Kampoppholdet må vare i minst to timer daglig slik at frivillige fra Røde Kors og Røde Halvmåne har nok tid til å levere forsyninger, og evakuere sårede og syke, sier Kellenberger.

Opprørernes væpnede styrker, Den frie syriske hær, sier i ettermiddag at den hilser forslaget velkommen, mens myndighetene ennå ikke har svart.

Utenlandssjef i Norges Røde Kors, Leni Stenseth, sier at disse menneskene nå ikke har noen muligheter til å få tak i de mest livsnødvendige tingene som mat og medisiner.

- Behovet for hjelp er langt større enn det frivillige organisasjoner klarer å levere, og situasjonen er svært alvorlig, sier hun.

Stenseth sier ingen vet hvor mange som er fanget inne i de verste krigsområdene i Homs.

- Mange har flyktet fra byen, men vi vet at mange er innsperret, og er i en meget alvorlig situasjon, sier hun til NTB.

Syriske styrker har i dag drept 33 sivile i den hardt pressede provinsen Idlib der Assads soldater angrepet landsbyen Abdita

I byen Homs der kampene har vært hardest den siste tiden, er 16 sivile drept.

I den hardt pressede provinsen Idlib har Assads soldater angrepet landsbyen Abdita

Den britiskbaserte gruppen Det syriskiske observatoriet for menneskerettigheter opplyser at tre barn er blant de drepte i Homs.

Økt styrkeoppbygging

Samtidig skal regimet være i gang med en styrkeoppbygging rundt Homs, og innbyggerne frykter et ny større angrep, etter å ha beleiret byen i 18 sammenhengende dager.

Menneskerettsgruppen hevder at regimet de siste dagene har styrket det militære nærværet rundt Homs, og at en militærkolonne på 56 kjøretøyer, blant dem stridsvogner og personellkjøretøyer, er observert rundt 60 kilometer fra Homs, på motorveien fra Damaskus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt