Normal

Ber alle delta i slaget om Qusayr

Et voldsomt slag pågår i byen Qusayr i Syria. – Vi ber om hjelp til å åpne en humanitær korridor for å ta ut sårede og få inn medisinsk nødhjelp, sier Syrias opposisjon. I Jordan diskuterer 11 toppdiplomater en ny fredsplan.

En soldat fra regjeringshæren i Syria i Qusayr

En av regjeringssoldatene som beleirer Qusayr.

Foto: Afp

Lederen for Den nasjonale koalisjonen, George Sabra, appellerer også til alle opprørsstyrker i Syria om å skynde seg til Qusayr, der opprørerne til nå har stått sterkt.

SE VIDEOREPORTASJE FRA URIX:

Utenriksmagasin med intervjuer, reportasjer og kommentarer. I byen Qusair i Syria er den libanesiske Hisbollahmilitisen nå tungt inne og slåss på regjeringshærens og president Assads side. De kjemper mot opprørssoldater som domineres av al-Nusra-fronten som har nære bånd til det internasjonale al-Qaida-nettverket. Betyr dette at borgerkrigen i Syria nå for alvor har blitt en regional krig som bare utkjempes på syrisk jord, spør Urix - Annette Groth i studio.

Urix: Slaget om Qusayr

Byen har vært omringet av regjeringshæren lenge. Den siste tiden har regjeringen sendt stadig flere soldater for å bygge opp styrkene på utsiden av Qusayr.

Hizbollah slåss for Assad

Søndag startet angrepet fra al-Assads regjeringshær. Det meldes fra flere hold at store grupper Hizbollah-krigere fra Libanon støtter regjeringsstyrkene i angrepet. Hizbollah-medlemmer har strømmet over grensen til Syria den siste tiden.

Libanesiske kvinner sørger over drept Hizbollah-kriger

Konflikten i Syria smitter over til nabolandene. Her sørger libanesiske kvinner i Beirut over en Hizbollah-kriger som ble drept i Qusayr.

Foto: Afp

Ifølge opposisjonen raser det på fjerde dag på rad voldsomme kamper mellom opprørerne og regimet i byen, som ikke ligger langt fra grensen til Libanon.

– Revolusjonære bataljoner og Den frie syriske armé må rask komme for å redde Qusayr og Homs, lyder oppfordringen fra Sabra.

Han ber alle grupper rundt i landet om å sende styrker og våpen – uansett hvor smått bidraget er.

Innestengt i byen

Rundt 50.000 mennesker er beleiret i Qusayr.

Fra søndag til tirsdag har minst 31 Hizbollah-krigere mistet livet i kampene, sammen med 70 opprørere, 12 regjeringssoldater og fire sivile, ifølge tall fra London-baserte Syrias menneskerettighetsobservatorium.

Også i Deraa og Homs rapporteres det om kamper.

– Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet om å etablere en korridor for å redde ut sårede og få inn medisin og hjelp til de beleirede innbyggerne i Qusayr, sier Sabra.

«Syrias venner» i Amman

Opptrappingen av kamphandlingene rapporteres samtidig med at opprørernes støttespillere møtes i Jordans hovedstad Amman for å diskutere et amerikansk-russisk forslag til fredssamtaler.

Møtet vil samle alle de viktigste partene i regionen, så vel som fra Europa og USA for å snakke strategi, sier en talsmann for USAs utenriksdepartement.

Qusayr

Innbyggerne i Qusayr, Syria, leter etter overlevende i ruinene. (Foto fra opposisjonen)

Foto: Afp

Elleve toppdiplomater fra Storbritannia, Egypt, Frankrike, Tyskland, Italia, Jordan, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia, Emiratene og USA deltar på møtet i gruppa som kalles «Venner av Syria».

Håpet om å få til en samlet internasjonal aksjon har økt etter at Russland og USA ble enige om en plan for å få opprørerne og regimet til forhandlingsbordet, den såkalte Genève 2-planen.

Usikker opposisjon

Paraplyorganisasjonen for den syriske opposisjonen – Den nasjonale koalisjonen – er ifølge rapportene ikke til stede på møtet for «Venner av Syria». De skal møtes senere i uka i Istanbul og forhåpentligvis bli enige om en felles holdning til det ferske fredsutspillet.

President Al-Assad har sagt seg villig til å sende representanter til en fredsforhandling.

Behovet for en løsning er mer tydelig enn noen gang, med regimets styrker som stadig vinner nytt terreng på bakken, og naboland som Tyrkia, Libanon og Israel som mer eller mindre frivillig blir blandet inn i konflikten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt