Hopp til innhold

Presidenten dro til områdene som står under vann

President Volodymyr Zelenskyj fikk med egne øyne se vannmassene og ødeleggelsene etter demningen som brast.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøker de flomrammede områdene i Kherson-regionen i Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøker de flomrammede områdene i Kherson-regionen i Ukraina

Den ukrainske presidenten kom med et stort følge til området torsdag formiddag.

– Vår oppgave er å beskytte liv og hjelpe folk så godt mulig. Tusen takk til alle redningsarbeidere og frivillige, sa Zelenskyj etter at han hadde vært ved et av evakueringspunktene, der de evakuerte bringes inn til.

Ber om hjelp

Både presidenten og statsministeren appellerer om internasjonal hjelp etter ødeleggelsen av den store Kakhovka-demningen.

– De russiske okkupantene gjør ingenting for å hjelpe. De etterlater folk for å drukne.

– Internasjonale hjelpeorganisasjoner; på vegne av regjeringen i Ukraina, dere må gjøre noe nå. Vi bønnfaller dere om å gå inn og foreta evakueringen av dem som bor i de russisk okkuperte delene av Kherson fylke, de som russerne har «dømt til døden», sa statsminister Denys Sjmyhal.

Volodymyr Zelenskyj besøker et sykehus i det flomutsatte området i Ukraina

Zelenskyj besøker et sykehus i det flomutsatte området.

Foto: AFP

En video lagt ut av det ukrainske forsvaret på Twitter viser ukrainske droner som dropper vannflasker til folk som er fanget i husene sine.

Innbyggere forteller til ukrainske medier at det ikke er noen organisert evakuering fra de russiskinnsatte lokalmyndighetene.

Denne videoen skal angivelig vise droner som brukes til å levere vannflasker til flomrammede i russisk-kontrollerte områder i Kherson-regionen.

Denne videoen skal angivelig vise droner som brukes til å levere vannflasker til flomrammede i russisk-kontrollerte områder i Kherson-regionen.

Får ikke forlate husene

Det var natt til tirsdag at murene i demningen brast og vannet fra det store Kakhovka-reservoaret og Dnipro-elven fikk fritt leide nedover.

Ifølge den ukrainske guvernøren er nå 600 kvadratkilometer av hele Kherson fylke under vann.

32 prosent er på siden av elven der ukrainske styrker har kontroll mens 68 prosent er på siden som russiske styrker fremdeles okkuperer, opplyser Oleksandr Prokudin på meldingstjenesten Telegram.

Til sammen 29 byer og landsbyer er oversvømmet. 19 av dem ligger i ukrainskkontrollert område, 10 i russiskkontrollert område.

Danmarks Radio har snakket med en kvinne som har moren sin på den russiskkontrollerte siden av elven.

– Hun har fortalt datteren: Jeg sitter bare her og venter på å dø. Jeg sitter i annen etasje i mitt hus sammen med naboen. Jeg kan se vannet stige, og vi får ingen hjelp. Hva skal vi gjøre? forteller DRs korrespondent Anna Gaarslev.

Oversvømmelse i byen Nova Kakhovka i Kherson, byen er kontrollert av russiske styrker.

Oversvømmelse i Nova Kakhovka. Byen der Kakhovka-demningen ligger i den russisk-kontrollert delen av Kherson-regionen.

Foto: STRINGER / Reuters

Ulike fortellinger av situasjonen

Det bor rundt 16.000 mennesker i det som kalles «den kritiske sonen» på ukrainsk side.

Myndigheter, forsvaret og hjelpeorganisasjoner har mobilisert og samarbeider med å få folk ut av hus og bygninger, gi dem mat og ly og frakte dem videre til ikke-flomrammede byer.

Ifølge den nasjonale ukrainske redningstjenesten er rundt 2000 personer evakuert frem til nå. I overkant av 2600 hus står under vann.

Les også: NRK i Kherson: Folk må søke tilflukt på hustak

Hvordan situasjonen er på den russiskkontrollerte siden er mer usikkert.

Det er heller ikke klart hvor mange mennesker som befinner seg der.

Den russiskinnsatte guvernøren i den russiskkontrollerte delen sier det er erklært unntakstilstand, at det er opprettet nødsenter og at de gjør det som er mulig. Dette bestrides av ukrainere som bor der.

Det russiske nyhetsbyrået TASS skriver at 14.000 hus står under vann. Tass siterer videre russisk sikkerhetstjenester på at 4300 mennesker er evakuert, men dette er ikke verifisert fra verken ukrainske eller uavhengige instanser.

Denne videoen er fra den ukrainskkontrollerte delen der redningsarbeidet kom raskt i gang.

Tre bekreftet døde

Rundt demningsbyen Nova Kakhovka skal det være satt opp kontrollpunkter, og det er ifølge lokale vanskelig å få komme seg inn i byen.

The Guardian har blitt fortalt at folk regelrett har druknet, men avisen har ikke fått dette bekreftet.

Ifølge de lokale myndighetene er fem mennesker omkommet og 41 innlagt på sykehus.

En annen av byene som er under russisk kontroll er Olesjky.

Den ukrainske eksilordføreren i byen forteller til Kyiv Independent at han får meldinger om sivile som ikke får lov til å forlate husene sine.

Jevhen Rysjtsjuk sier de fleste båtene i byen skal være tatt av russerne.

Innbyggere forteller til ukrainske medier at det ikke foregår noen organisert evakuering og at det ikke er noe hjelp å få.

Flere har søkt tilflukt på hustak og trær, for å komme unna vannmassene.

En video delt på sosiale medier viser en sivil mann med en robåt som forsøker å komme nær og legge til ved et hus som står under vann. I robåten sitter allerede en familie på fire og en hund.

Les også: Ekspert om demningskollapsen: – Det må vere ei sabotasjehandling

Kokhovka-dammen
Kokhovka-dammen

Røde Kors forsøker å slippe inn

Ifølge Danmarks Radio forsøker hjelpeorganisasjoner å få tillatelser fra de russiskstyrte områdene til å komme inn for å hjelpe.

Røde Kors, som bistår ukrainske myndigheter i evakueringsarbeidet, skal ha ringt direkte til privatpersoner og sagt at de vil bistå med evakuering hvis får ja.

Frankrikes president Emmanuel Macron lovet etter en samtale med Zelenskyj at Frankrike vil sende nødhjelp i løpet av «de neste timene».

Nato skal ha et møte om situasjonen torsdag, der den ukrainske utenriksministeren skal delta.

Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak ødeleggelsen av demningen.

SISTE NYTT

Siste nytt