Det som skjer, er egentlig ikke noe nytt. Defense Advanced Research Project Agency (Darpa) har bedt om hjelp tidligere.
Det er slik etaten i det amerikanske forsvarsdepartementet arbeider.
De sier hva de kunne tenke seg, og så venter de på forslag.
Miljøer som kommer med godsakene, får penger og muligheter til å utvikle noe.
Dette er et konsept Darpa har arbeidet med i lang tid, men se videoen og hør hvordan de tenker om teknologi.
Mye fra Darpa rundt deg
Det er slik flyene som nesten er usynlig på radar fikk sin spede begynnelse. Det er slik teknologien som er grunnstammen i internett så dagens lys. Street View? Det hadde Darpa for 30 år siden. Siri og andre talestyrte applikasjoner? Darpa igjen.
Selvkjørende biler er en selvfølgelighet nå, men for tolv år siden da Darpa arrangerte robot-konkurranse var det akkurat i startgropen. Darpa hadde et behov for å kunne få forsyninger frem til soldater uten å risikere menneskeliv.
Foto: DAMIAN DOVARGANES / ApOg selvfølgelig GPS, droner, energivåpen og en fiffig liten sak som stopper massive blødninger på et par sekunder.
Og mye, mye mer.
– Dette er gamle greier. Ikke send oss forslag om forbedringer av ting, sier sjefen i Tactical Technology Office i Darpa, Ted Kennedy i en video de har lagt ut på nettet.
Denne utgaven av en robothest som skal følge soldatene ut i felt er både bråkete og klossete. Darpa ville teste ut muligheten, og arbeider videre med konseptet.
Foto: Boston Dynamics/Darpa / Afp– Vi vil ha banebrytende løsninger, som endrer hele felt, som går en helt annen vei enn det vi er vant til, forklarer Kennedy.
Samarbeid mellom roboter og mennesker
Darpa har lagt ut en rekke av det som kalles «Ønske om informasjon». Slike dokumenter er stort sett vage.
Denne roboten ble vist frem bare for underholdningsverdien, men Darpa holder regelmessige robotsamlinger for å høste den intellektuelle kraften der ute.
Foto: CHIP SOMODEVILLA / AfpEtt dokument, der svarfristen er 1. november i år, beskriver behovet for å få bemannede og ubemannede systemer under og over vann til samarbeide slik at mål kan angripes med våpen over et stort område.
Ett annet dokument beskriver noe av det samme, men da på land, inkludert byer og fotsoldater.
Bae Systems arbeider sammen med Darpa for å finne ut hvordan soldater kan kommunisere effektivt med datamaskiner.
Foto: Bae Systems for DarpaÅ gjøre den enkelte soldat mer kapabel er et stort område for Darpa. De vil at soldaten skal kunne bære mer utstyr, sanse mer, være mer beskyttet og bli klokere.
De ønsker blant annet forslag om hvordan soldaten kan «føle» en trussel.
«Føleriet» er en del av prosjektene som skal gjøre soldaten i stand til å bruke og bli støttet av komplekse systemer gjennom direkte kontakt mellom datamaskiner og hjernen.
Arbeidet er allerede godt etablert.
En opplagt løsning for hvordan soldater skal få mer informasjon. En skjerm direkte plassert på øyet. Det Darpa ønsker løsninger på, er hvordan kontaktlinsen skal få energi.
Foto: DarpaDronekrig
Et stort område for Darpa er droner. Ikke bare nye droner, men også hvordan droner kan bekjempes.
Etaten finansierer allerede flere prosjekter, men ønsker nå forslag om innovative metoder for å oppdage og nøytralisere droner. Mer spesifikt: Slå ut droner som allerede greier å navigere selv uten å bruke GPS.
Har du en smart løsning på hvordan irriterende eller farlige droner skal nøytraliseres? Ring Darpa, de vil gjerne høre fra deg.
Foto: DarpaFor Darpa har beveget seg langt vekk fra en verden som er avhengig av det sårbare GPS.
I den forbindelse ønsker Darpa forslag om hvordan svermer av roboter kan bruke sansene sine til å navigere nøyaktig i luften, på land og på havet, uten å bruke GPS.
Fra da forskningen var på et primitivt stadium. Ingeniørene beviste at de kunne kontrollere et insekt direkte. Nå vil Darpa ha innovative løsninger, og ikke nødvendigvis bare for å kontrollere små dyr.
Foto: DarpaOg når vi snakker om droner. Darpa har ikke sagt akkurat hva de vil ha i klartekst, men de ønsker å få revolusjonerende tanker innen kontroll av levende organismer.
– I størrelse fra nanometer til centimeter, som de skriver.