NRK Meny
Normal

Militæret satt inn flere steder i Kairo - Morsi ber om fredelig motstand

Soldater og militære kjøretøy er satt inn flere steder i Kairo, og hæren setter opp piggtrådsperringer rundt stedet hvor president Mohammed Morsi oppholder seg. Morsi ber sine tilhengere om å yte fredelig motstand mot det han kaller et kupp.

Hæren er ute i gatene

SE VIDEO: Den egyptiske hæren er ute i gatene i Kairo onsdag kveld.

Hæren ga mandag Morsi et ultimatum om å finne en politisk løsning på konflikten i Egypt. Fristen gikk ut klokken 17.00 onsdag.

Etter at Morsi kunngjorde at han nekter å gå av, men at han kan tilby at det dannes en samlingsregjering, har hærens aktivitet tatt seg opp.

Øyenvitner sier til nyhetsbyrået Reuters at militæret har begynt å sette opp barrierer med piggtråd rundt forlegningen i en Kairo-forstad der Morsi skal ha arbeidet fra i dag.

Samtidig har hæren utplassert pansrede kjøretøy og soldater for å forhindre Morsis støttespillere fra å komme seg fra en demonstrasjon til Presidentpalasset.

(Saken fortsetter under videoen)

Direktestream fra Tahrir-plassen

DIREKTE: Bilder fra Tahrir-plassen i Kairo, hvor motstandere av Egypts president Mohammed Mursi har samlet seg.

– Vet ikke hvor Morsi er

Soldater har rykket inn i nærheten av området hvor titusener av tilhengere av Morsi og Det muslimske brorskapet er samlet for å støtte presidenten.

I en offisiell uttalelse sier hæren at den sikrer området, og at tilbakeviser påstander om at de angriper Morsis støttespillere.

– Den egyptiske hæren tilhører alle egyptere, heter det i uttalelsen.

En rådgiver av Morsi sier like før klokken 20.00 at han ikke vet hvor Morsi er.

Kommunikasjonen med den egyptiske presidenten skal være kuttet, melder tv-kanalen NBC.

Flere steder

Maspero, hvor Egypts statlige TV- og radiostasjon er i Kairo

TOK OVER TV-KANAL: Dette bildet er tatt onsdag og viser Maspero, hvor Egypts statlige TV- og radiostasjon er plassert i Kairo. Egypts militære har onsdag tatt skritt mot å kontrollere viktige institusjoner, og til og med utplasser offiserer hos TV-stasjonen for å overvåke innholdet som publiseres. Dette regnes som del av forberedelsene til et kupp mot Morsi.

Foto: Hiro Komae / Ap

Det er meldinger om økt aktivitet fra hæren flere steder i Kairo.

Pansrede kjøretøy er sett utenfor Cairo University, ifølge Al Jazeera. Soldater blokkerer broen som fører til universitetet.

Flere hundre egyptiske soldater har en militærparade i en hovedgate ved Presidentpalasset i Kairo, sa øyenvitner til Reuters i 18.45-tiden.

Militæret overvåker nå flere ledere av Det muslimske brorskapet og har utstedt et utreiseforbud for flere av dem, ifølge Al Ahram. Morsi er ett av de ledende medlemmene i brorskapet.

Tidligere på dagen onsdag kom pansrede kjøretøy fra hæren til Egypts statlige fjernsynsstasjon. Senere ble det meldt at offiserer fra hæren er til stede hos TV-stasjonen og overvåker innholdet som publiseres.

(Saken fortsetter under bildet)

Soldatar i Kairo

TRAPPER OPP: Etter at Morsi kunngjorde at han nekter å gå av, men at han kan tilby at det dannes en samlingsregjering, har hærens aktivitet tatt seg opp.

Vil fjerne Morsis legitimitet

Ifølge den anerkjente og statseide egyptiske avisen Al Ahram har hæren fortalt president Morsi at den utsetter sin uttalelse om situasjonen i noen timer, for å unngå blodsutgytelser.

Hæren vil kunngjøre at de fjerner legitimiteten som Morsi har som president, ifølge et medlem av opposisjonsgruppen The National Salvation Front, melder Al Arabiya i 18.40-tiden.

Hæren har bekreftet at den ikke ønsker å styre i Egypt, sier en leder for opposisjonsgruppen til TV-stasjonen.

National Salvation Front er nobelprisvinner Mohammed ElBaradeis parti.

– La oss kalle det et militærkupp

– La oss kalle det som skjer i Egypt for det det er – et militærkupp, skriver president Morsis nasjonale sikkerhetsrådgiver i en melding på Facebook onsdag etter klokken 17, etter at hærens frist gikk ut.

Morsi har ikke hatt noen kontakt med den øverste militærkommandoen i landet, ifølge Morsis kommunikasjonsrådgiver.

Presidentens beskjed til alle egyptere er å stå imot militærkuppet på fredelig vis, og å ikke bruke vold mot soldater, politiet eller hverandre.

Morsis nasjonale sikkerhetsrådgiver venter at hæren og politiet kommer til å fjerne demonstranter som støtter Morsi med makt. Han mener likevel at et kupp blir blodig.

– Ingen militærkupp kan lykkes i møtet med vesentlig folkelig motstand uten at det blir betydelige blodsutgytelser, fastslår han.

(Saken fortsetter under videoen)

Jan Espen Kruse frå Kairo

NRKs Jan Espen Kruse rapporterer fra Kairo onsdag ettermiddag.

USA bekymret

USAs utenriksdepartement uttrykker onsdag kveld bekymring over situasjonen i Egypt.

– Vi er fortsatt svært bekymret over det vi ser på bakken, sier talsperson Jen Psaki på en pressekonferanse.

Situasjonen er uklar og USA kan ikke bekrefte at det som skjer i Egypt er et militærkupp, ifølge Psaki.

USA ber partene i konflikten i Egypt om å snakke med hverandre, og president Morsi om å være lydhør for bekymringene til det egyptiske folk.

Foreslår overgangsregjering

Like før klokken 17.00 kom Morsi selv med en kunngjøring hvor han nektet å gå av som president, men tilbød at det dannes en samlingsregjering i landet for en overgangsperiode.

Morsi ba militæret om å ikke «ta parti», ifølge nyhetsbyrået AP.

En koalisjonsregjering bør være del av en løsning for den politiske krisen i landet, heter det i uttalelsen fra presidenten.

Morsi foreslår at overgangsregjeringen får en statsminister som er godkjent av alle politiske parter.

Morsi holder opposisjonspartiene ansvarlige for å forhindre et politisk initiativ til å forberede endringer i grunnloven som ble vedtatt i desember.

Planla militær ledelse

Den anerkjente egyptiske avisen Al Ahram skrev onsdag at den egyptiske hæren regner med at Morsi enten ville gå av, eller bli avsatt i løpet av dagen.

Statseide Al Ahram har gode kilder i militæret og avisen skriver at hærledelsen planlegger en overgangsperiode på ni til tolv måneder.

Under overgangsperioden skal Egypt etter planen styres av en nøytral overgangsregjering som ledes av en fra militæret.

I løpet av den tiden skal det bli utformet en ny grunnlov som skal være grunnlaget for nyvalg til parlamentet og av ny president.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt