NRK Meny
Normal

Ber om forsoning i Sør-Sudan

– FN skulle gjort mer i fredsforhandlingene for å forsone toppene i Sør-Sudan, som fullstendig mangler tillit til hverandre, mener Hilde Frafjord Johnson, som var FN-utsending til landet.

Tidligere FN-utsending

Hilde Frafjord Johnson var FNs øverste representant i Sør Sudan og leder av FNs fredsoperasjon til landet fram til 2014. FNs øverste representant i Sør Sudan og leder av FNs fredsoperasjon

Foto: CHARLES ATIKI LOMODONG / Afp

Det har brutt ut kamper igjen mellom regjeringslojale styrker og opprørere som støtter visepresidenten i Sør-Sudan.

Siden torsdag er 270 personer drept, opplyser presidentens kontor.

– Jeg mottok akkurat en e-post fra min sjåfør i hovedstaden Juba som forteller om tanks i gatene og kamper i byen. Det er viktig å få begrenset kamphandlingene så de ikke sprer seg videre fra Juba, sier Hilde Frafjord Johnson på telefon fra Kenya.

Hun var fram til 2014 FNs øverste representant i Sør-Sudan og leder av FNs fredsoperasjon, UNMISS.

Hun tror årsaken til at partene nå støter sammen i Jubas gater blant annet er at lederne begynner å miste kontrollen over egne styrker.

– Eskalleringen fra fredag til i dag er skremmende i så måte, siden begge lederne hadde bedt om ro.

Soldater og politi

Soldater og politi i Sør-Sudans hovedstad Juba søndag.

Foto: STRINGER / Reuters

Mangler våpen

Fredsavtalen som ble inngått i august i fjor mellom president Kiir og visepresident Mac, står dermed i fare.

– Fredsavtalen er omfattende. Partene må komme tilbake til den og finne ut av akkurat hvilke punkter som er viktig å jobbe for å overholde akkurat nå, sier Johnsen.

Hvor stor er faren for borgerkrig nå?

– Jeg tror ikke det vil bryte ut en fullskala borgerkrig nå. Da trenger man våpen og penger. Våpenkanalene er stengt og penger er det lite av. Det ser ut som det er våpenarsenalene som er tilgjengelig i Juba som de bruker nå.

FN-personell drept

En kinesisk FN-soldat ble drept og to andre FN-soldater fikk livstruende skader da en leir der FNs fredsbevarende styrker holder til ble angrepet søndag.

Sikkerhetsrådet innkalte til hastemøte. De krever at president Kiir og visepresident Mac gjør det de kan for å kontrollere sine respektive styrker.

I tillegg vurderer sikkerhetsrådet å styrke FN-delegasjonen i Sør-Sudan for å sikre at delegasjonen og det internasjonale samfunn kan forebygge og reagere på volden.

FN soldatene som finnes i Juba kan ikke håndtere situasjonen som har oppstått. De er for få og situasjonen er for uoversiktlig. Dessuten krever det et nytt mandat fra FN, sier Johnson.

Forsoning

I forrige uke lanserte hun boken «South-Sudan: The Untold Story from Independence to Civil War» fra sin tid som utsending.

Boken gir innblikk i opptakten til den fatale borgerkrigen som startet i 2013, fram til fredsavtalen som ble underskrevet i august i fjor, to år etter at Johnson sluttet som UNMISS-leder.

– Toppene i konflikten må forsone seg. Dette skulle man gjort mye mer med i fredsforhandlingene. Der har ingen tatt noen grep. Nå er det bare en gnist som skal til for å fyre opp bålet, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt