NRK Meny
Normal

Ber om enhetsregjering i Zimbabwe

Toppmøtet i Den afrikanske union (AU) vedtok tirsdag en resolusjon som oppfordrer til dialog mellom de politiske motstanderne i Zimbabwe.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki og Robert Mugabe
Foto: HO / REUTERS

– AU oppmuntrer president Robert Mugabe og lederen for MDC, Morgan Tsvangirai, til å ta initiativ til dialog for å fremme fred og stabilitet, sier en ledende AU-representant til nyhetsbyrået AFP.

AU oppfordrer også til å danne en nasjonal samlingsregjering i Zimbabwe for å lette meklingsarbeidet til Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

Protesterer ikke

President Robert Mugabe protesterer ikke mot AUs krav om maktdeling i Zimbabwe. Den zimbabwiske regjeringen har ikke kommet med noen innvendinger mot kravet, sa egyptiske tjenestemenn tirsdag kveld.

Hossam Zaki, som er talsmann for utenriksdepartementet i Kairo, sa tirsdag at en resolusjon med krav om deling av makten ble reist på AU-møtet i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet samme dag. Det kom ingen protest fra utsendingene fra Harare, tilføyde han.

George Charamba, Robert Mugabes talsmann

George Charamba.

Foto: STR / AP

Vedtaket i AU ble fattet etter at president Robert Mugabes talsmann George Charamba tidligere på dagen sa at Vesten kan «gå og henge seg tusen ganger». Botswana foreslo på sin side at Mugabe skulle kastes ut av både AU og SADC.

«Den zimbabwiske måten»

Mugabes talsmann benyttet også sjansen til å avvise at det er planer om å danne en samlingsregjering med opposisjonen etter mønster fra Kenya.

– Kenya er Kenya. Zimbabwe er Zimbabwe. Vi har vår egen zimbabwiske måte å drive politisk dialog på. Den zimbabwiske måten, ikke den kenyanske, poengterte Charamba.

En sørafrikansk avis meldte tirsdag at en avtale om regjeringsforhandlinger mellom Mugabe og opposisjonen er i ferd med å komme i stand med sørafrikansk hjelp.

Målet var ifølge avisen å få til en koalisjonsregjering etter kenyansk modell.

Avviser koalisjon

Generalsekretær i opposisjonspartiet MDC, Tendai Biti, sa tirsdag at toget er gått for en koalisjon med Robert Mugabes regjeringsparti.

– Vi var innstilt på en koalisjon for å redde landet fram til 4. juni. Men det skammelige valget 27. juni ødela alle utsikter til en slik regjering, understreket Biti.

Det var ventet at afrikanske ledere kom til å presse på for å få til en avtale i Zimbabwe under toppmøtet, selv om enkelte ledere er tilbakeholdne med å kritisere Mugabe, som tidligere var regnet som en frihetshelt i store deler av Afrika.

Robert Mugabe

Robert Mugabe.

Foto: Nasser Nasser / AP

– Veien videre defineres av det zimbabwiske folk, uten utenlandsk innblanding, understreker Charamba.

Presserestriksjoner

Journalistene som dekker møtet, fikk tirsdag ikke lov til å bevege seg utenfor presseområdet. Restriksjonene ble innført etter at den britiske TV-kanalen ITN kom i verbalt klammeri med president Robert Mugabe.

TV-kanalen oppsøkte Mugabe utenfor konferansesenteret og spurte ham om hvordan han kan regne seg selv som president etter det sterkt kritiserte valget i landet.

– På samme måte som Storbritannias Gordon Brown regner seg som statsminister, svarte Mugabe bryskt og klaget senere over «dumme spørsmål» fra journalistene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt