Hopp til innhold

Mwila hardt ut mot aktor: Nekter å høre på motparten

– Vil dere ha et selvmord til, spurte Joshua Frenchs forsvarer, Marie-André Mwila, retten før han avsluttet sin prosedyre i militærdomstolen i Ndolo-fengselet i Kinshasa tirsdag.

French

Joshua French og forsvarer Marie André Mwila Kayembe i rettssalen under saken mot French i Kinshasa tirsdag.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Forsvareren krever at nordmannen må frifinnes for drapet på Tjostolv Moland, og sier at bevisene er ikke er tilstrekkelig for å dømme French for drapet på Tjostolv Moland.

– Moland tok sitt eget liv, vil dere ha ett selvmord til, spurte Mwila og pekte på French. Norsk politi sier han er uskyldig, norske diplomater tror på hans uskyld. Det er bare aktor som sier er skyldig, sa Mwila.

Han mente har bygget et slott av papp, og at han ikke har noe som beviser hans anklager mot nordmannen.

Slurvete etterforskning

Mwila gikk hardt ut mot den kongolesiske etterforskningen av nordmannen under sin sluttprosedyre.

– Etterforskningen har vært overflatisk, ufullstendig og slurvete.

Men først ytret han beundring for kollega og aktor i saken, oberst Katenda Nkulu – så lot han kritikken strømme på.

Han sa at det er opp til påtalemyndigheten å bevise at French er skyldig i drapet på Moland.

– Derfor må aktor undersøke saken og komme med beviser for det han påstår.

Hører ikke på fornuft

Mwila mener Nkulu har vendt det døve øret til og nekter å høre på fornuft.

– I aktors logikk er det slik at han ikke vil lytte til motparten, sier forsvareren under sin prosedyre, og sammenligner med debatter der kongolesiske politikere ikke lytter til hverandre.

Mwila sier at han vil vise, punkt for punkt, at aktor har bygget opp sin sak som et slott av papp.

– Kattens lek med musen

Forsvareren angriper aktors påstander

Etter først å ha takket alle som har deltatt i rettens behandling av saken til French siden 7. januar, gikk forsvareren over til å gå gjennom aktor Nkulus påstander fra hans prosedyre fredag.

– Aktor fortalte oss en historie om katten sin under prosedyren. En katt som var i ferd med å fange en mus og som lekte med den før den drepte den, sa Mwila blant annet, og la til:

– Man må spørre seg dette er aktors lek med sin «mus».

– Han bringer frem denne tiltalte, som allerede er dømt til døden. Det dreier seg om juridisk terrorisme og tortur. Er dere klar over hvilken mental og moralsk tilstand French er i? Spurte forsvareren.

Han mener at French er musen fordi han allerede er dømt til døden for noe han nekter straffskyld for, og nå tvinges han til en ny rettssak uten, ifølge Mwila, klare bevis mot ham.

Forsvareren er svært kritisk til hvordan myndighetene i landet har kunnet tiltale hans klient for drapet på Tjostolv Moland, og mener deres grunnlag er ufullstendig og slurvete.

– Med de bevisene retten har foran seg, skal jeg vise at det ikke er noe som fører til domfellelse, sier Mwila, som mener retten må ha mot til å frikjenne Joshua French.

Før han begynte på sin prosedyre, spurte Mwila om French kunne få lov til å sitte under rettsmøtet. Det tillot dommer Kabondo.

Mwila sa tidligere tirsdag at klienten er meget svak og at han måtte be en lege om å ta en titt på ham. French måtte også sitte under aktors prosedyre fredag.

Vil ha livstid

Fredag la aktor Katenda Nkulu ned påstand om fengsel på livstid for French, som han mener drepte cellekameraten Tjostolv Moland.

– French dopet Moland. Han må ha hatt til hensikt å drepe ham. Målet var å drepe, og han drepte, sa Nkulu.

– Dette var planlagt og villet, gjort med kaldt blod. French svekket offeret og kvalte ham, sa Nkulu mens han gikk rundt og gestikulerte.

Under prosedyren sa aktor også at han velger å se bort fra begge rapportene som norske etterforskere og rettsmedisinere har utarbeidet.

Han kritiserte de norske etterforskerne for at de mener det er "helt normalt" at French flyttet på den døde cellekameraten sin. Dette mener han er mistenkelig.

Aktoren mener French er en farlig mann som må sperres inne. Han avsluttet prosedyren med å be militærdomstolen i Kinshasa dømme French for overlagt drap.

SISTE NYTT

Siste nytt

Har hørt lyder fra ruinene – redningsarbeidere graver for livet

Dødstallene er steget til over 11.200 etter mandagens jordskjelv i Tyrkia og Syria.

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.