Hopp til innhold

Ber om å få slå på fusjonsreaktoren Wendelstein 7-X

Tyske forskere og ingeniører ønsker nå å fyre opp en av de mest kompliserte maskiner som noensinne er bygd.

Wendelstein 7-x

Wendelstein 7-x er klar til drift.

Foto: Bernhard Ludewig / IPP

Får Max-Planck-instituttet klarering fra delstatsmyndighetene i Mecklenburg-Vorpommern, så vil verden kunne se noe nytt i løpet av få dager.

Målet er kraftstasjoner som pumper ut store mengder strøm uten å forurense.

Planen har hele tiden vært å starte maskinen i begynnelsen av november, og den skal være helt trygg, melder instituttet.

Wendelstein 7-x plasmarør

Kjernen i fusjonsreaktoren er den kompliserte strukturen som former magnetfeltet.

Foto: IPP, Wolfgang Filser)

Solid tysk ingeniørkunst

Navnet de har gitt maskinen, Wendelstein 7-X, kan høres ut som noe fra et dataspill. Det bidrar kanskje heller ikke til oppfattelsen av seriøsitet at teknologitypen bærer navnet stellarator.

Det ville imidlertid være en feil å ikke ta de tyske ingeniørene alvorlig.

Dette er et prosjekt som har vært under planlegging siden 1980 og Wendelstein 7-X skal lage energi på samme måten som solen.

Hydrogenatomer vil bli smeltet sammen til helium, og frigjøre store mengder energi.

Utfordringen er temperaturen som du må ha for å få til sammensmeltingen.

100 millioner grader vil av mange bli oppfattet som mye. Det gjør tyske myndigheter, som har stilt spørsmål ved blant annet veggene som skal beskytte omgivelsene.

Det er ventet at tillatelse til å sette i gang vil komme snart.

Konstruksjonen av fusjonsreaktoren Wendelstein 7-X

Ikke som kjøkkenmagneten

Det hele er basert på magnetfelt. Kraftige magnetfelt vil holde hydrogenet samlet mens det varmes opp. Når det blir varmt nok, vil fusjonen starte.

I denne formen for fusjonsreaktor, er magnetfeltet vridd på en komplisert måte. Det gjør ingeniørarbeidet mildt sagt vanskelig, men resultatet er at fusjonsprosessen skal vare lenge fordi den varme suppen, plasmaet, er stabil.

Magnetfelt i Wendelstein 7-X

Det var da de fikk slike bilder under uttestingen i sommer ingeniørene visste at de kunne holde på det ekstremt varme plasmaet.

Foto: Max Planck instituttet

– Magnetfeltet er presist nok til å holde plasmaet på plass. Vi har fine lukkede strømmer, meldte forsker Thomas Sunn Pedersen ved instituttet i juli.

Nå vil ikke Wendelstein 7-X løse de globale klimaproblemene alene. Den er en forskningsreaktor, og vil aldri produsere strøm.

Men det er mange andre der ute som har strømproduksjon som mål. Innen utviklingen av fusjonsenergi har det skjedd mye på kort tid.

Flere er på ballen

Mest kjent er teknologigiganten Lockheed-Martin som tidligere i år presenterte det de kaller kompakt fusjon.

Ved å bruke utviklingen i regnekraft fra moderne datamaskiner til å styre magnetfeltet, lover Lockheed-Martin å levere kompakte fusjonsreaktorer du kan ha i bakgården innen ti år.

En annen bidragsyter til fusjonsoptimismen som nå råder, er selskapet Tri Alpha Energy som nå skal være i stand til å holde fusjonssprossen gående i det som blir beskrevet som oppsiktsvekkende lang tid.

Selskapene General Fusion og Helionenergy er også med på laget.