Hopp til innhold

Ber om å bli evakuert fra Abidjan

Journalister og diplomater ber om å bli evakuert fra den krigsherjede byen Abidjan i Elfenbenskysten.

Pro-Gbagbo-styrker

President Gbagbos styrker angrep onsdag den japanske ambassaden.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

I går måtte Japans ambassadør reddes ut av franske tropper med helikopter etter at Gbagbos leiesoldater angrep ambassaden.

Ifølge ambassadøren er fire lokalt ansatte sikkerhetsvakter og gartnere forsvunnet, alt av verdi er plyndret, og det er mye blod rundt om i huset.

Tjue journalister som sitter isolert på Novotel-hotellet, og flere andre ambassadører, blant dem den indiske og den israelske, ba tidligere onsdag USA om hjelp til å evakueres fra det velstående nabolaget Cocody.

LES: – Angrepet på palasset var mislykket

Nekter å gi fra seg makten

Den internasjonalt anerkjente presidenten Alassane Ouattara har i flere måneder sittet isolert i et luksushotell i bydelen, mens den gamle presidenten Laurent Gbagbo og hans familie har søkt tilflukt i en bunker under sin residens i samme bydel mens kampene pågår i byer.

Kampene stilnet av i går mens det pågikk forhandlinger mellom Gbagbo og FN om en ovegivelse. Men samtalene tok slutt da Gbagbo nektet å gi fra seg makten. I dag er det ikke meldt om mye skyting, men det er mange soldater i gatene.

Styrkene til Alassane Ouattara sier de vil fortsette angrepene mot presidentpalasset der Gbagbo oppholder seg.

LES: – Laurent Gbagbo er villig til å gå av

LES: – Gbagbo forhandler om sin avgang

Én million på flukt

En million mennesker er drevet på flukt, mange av dem har reist til nabolandet Liberia. Mange av flyktningene har vært utsatt for alvorlige overgrep, og mottaket og hjelpearbeidet er fortsatt ikke helt klart over alt.

Situasjonen i grenseområdene mellom Elfenbenskysten og Liberie er meget vanskelige, veiene er dårlige og internasjonale hjelpeorganisasjoner kjemper innbitt for å få organisert mottaket av flyktningene på en bedre måte.

I enkelte delstater i landet er det et organisert apparat til å ta imot flyktningene, mens i andre deler er det svært lite av både hjelp, mat og vann som møter dem.

LES: FAFO-forsker Morten Bøås: Elfenbenskysten trengte ikke dette

LES: Prisen som skal lokke Afrikas statsledere til å styre fornuftig

SISTE NYTT

Siste nytt