NRK Meny
Normal

Syriske brigader ber Norge ta mer ansvar

ISTANBUL (NRK): Syriske brigader ber Norge om å ta en lederrolle i meglingen mellom de ulike etniske gruppene i landet.

Syriske brigader ber Norge om å ta en lederrolle i meglingen mellom de ulike etniske gruppene i landet.

VIDEO: Mhamad Tagleby er medlem av den syriske brigaden Altawhid i Damaskus, som også var representert under Oslo-samtalene i august.

– Vi ber Norge ta en større rolle og være organisator og partner. Vi regner både den norske regjeringen og folket som venner av Syria, som har støttet og forklart vår sak i det internasjonale samfunnet, sier Mhamad Tagleby til NRK i Istanbul.

Han er advokat og medlem av den syriske brigaden Altawhid i Damaskus, som også var representert under Oslo-samtalene i august.

Militærstyrker representert

Tidligere i dag kunne NRK fortelle at det ved to anledninger i sommer har foregått hemmelige samtaler i Oslo mellom ulike syriske opposisjonelle. Der også flere av de væpnede strykene var representert.

– Det viktigste med Oslo-samtalene er at militære representanter er med, sier Tagleby.

Mellom 50–60 prosent av de væpnede styrkene var representert i Oslo, og etter samtalene begynte folk å snakke om et politisk parti som skal representere dem og som kan bistå deres arbeid og samordne deres politiske retninger, sier Tagleby til NRK.

Nå har han tro på at Oslo-samtalen kan skape en ny plattform som de kan bygge videre på.

Representanter for den syriske opposisjonen og flere av de opposisjonelle militærstyrkene i Syria har ved to anledninger vært i Oslo for å snakke om veien videre for det borgerkrigsherjede landet sammen med Utenriksdepartementet.

– Det vil ta lang tid å iverksette koordinasjon mellom de politiske og militære styrkene i Syria. Det trenges derfor flere konferanser, og vi må ha flere representanter slik at samtalene vil inkludere flere, slik kan vi bygge en ny stat, sier han.

Han ber derfor Norge og den norske regjeringen stille opp og bidra med å tilrettelegge for nye samtaler.

– Norges rolle er grunnleggende i regionen og støtter menneskerettigheter og ivaretar folkets frihet og kjemper for demokrati i forskjellige samfunn, sier han.

Taglebys brigade Altawhid kjemper akkurat nå en hard kamp i hovedstaden Damaskus, der Bashar al-Assads styrker har omringet og opprørene og stadig får mer kontroll. Tagleby selv har ikke sett sin kone eller nyfødte datter på langt på flere måneder. De lever i skjul i hovedstaden.

Avviser ikke nye møter

I Oslo jobbet representanter for UD tett med de syriske opposisjonelle og de avviser ikke at slike samtaler kan fortsette i Norge.

– I den grad vi kan bidra til å finne en politisk løsning i Syria vil vi gjøre det, men dette må koordineres med FN, sier statssekretær Bård Glad Pedersen til NRK, men han understreker at dette må ses i et større bilde.

– Dette må ses i sammenheng med mange andre initiativ av mange andre aktører om hvordan de kan få til en politisk løsning, sier Glad Pedersen.

I dag fortalte også professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen sier at det er viktig at alle partene i konflikten kommer sammen.

Royal Christiania Hotel i Oslo

HEMMELIG: På dette hotellet i Oslo sentrum hadde UD samlet 43 syriske opposisjonelle til samtaler om Syrias fremtid i august i år.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Det har i lengre tid foregått samtaler og forhandlinger i flere byer. Både i Washington, Berlin og i Istanbul har representanter for Assad-regimet og Den syriske koalisjonen møttes.

Og amerikanske myndigheter forsøker å finne en løsning som betyr at Assad fjernes fra makten, men at statsinstitusjonene bevares og at representanter fra dagens regime og fra opposisjonen danner et nytt styre. Ikke ulikt løsningen som ble valgt i Irak.

Bashar al-Assads medierådgiver Bouthaina Shaaban sier hun håper Norge kan spille en aktiv rolle for å stanse konflikten i Syria.

– Norge har stor troverdighet i Midtøsten, og jeg tror at Norge kan spille en viktig rolle når det gjelder å stanse konflikten i Syria, og bringe fred til regionen, så jeg håper de blir oppmuntret til det, sa Assads nære rådgiver og talskvinne.

Etter det NRK kjenner til jobber partene som var i Oslo frem mot et nytt møte i Norge i oktober, og håpet er at også representanter som støtter Bashar al-Assad vil delta.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland om forhandlinger om Syria

Video: Jan Egeland sier den finnes flere enn 2000 opposisjonsgrupper i Syria, men at disse Oslo-samtalene kan være det lille frøet som er sådd for nye forhandlinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt