Ber Norge bidra i kampen mot IS

PARIS (NRK.no): USA har bedt Norge og flere andre land om å bidra militært i Irak, sier utenriksminister Børge Brende.

John Kerry og Sergej Lavrov på IS-møte i Paris

Børge Brende (helt til høyre) sammen med flere av de andre utenriksministrene på møtet i Paris.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Norge vurderer om vi skal bidra med militær kapasitetsbygging i Irak. Det kan for eksempel dreie seg om opplæring, men det er ikke aktuelt å delta med bakkestyrker eller i luftoperasjoner, sier Brende.

Han sier regjeringen vil vurdere henvendelsen grundig. Hvis hjelpen skal ha en mer operativ karakter, må dette vurderes av Stortinget før en avgjørelse blir tatt.

Vil bidra med transport og opplæring

Ifølge utenriksministeren kom henvendelsen fra USA «nylig», men han har ikke kommentert den offentlig før nå. Forespørselen omfatter også humanitære bidrag, hjelp til å stanse kontantstrømmen inn og ut av Nord-Irak og tiltak mot fremmedkrigere.

På alle disse områdene vil Norge bidra, understreker Brende, som legger til at Norge allerede er blant de største humanitære bidragsyterne i området.

Han har tidligere sagt til NRK at Norge vil vurdere å bidra med for eksempel opplæring av militært personell, dersom det kommer en forespørsel.

USA har snakket med mange land nå for å få med flest mulig i kampen mot IS.

Enighet om å kjempe mot IS

På en konferanse i Paris i dag ble 29 land enige om å bekjempe den ekstreme sunnimuslimske gruppen.

Landene, deriblant de fem faste landene i FNs sikkerhetsråd, deltok på konferansen sammen med flere store internasjonale organisasjoner, som FN og Den arabiske liga.

Målet var å lage én felles strategi for å bekjempe den sunnimuslimske ekstremistgruppen, og å finne ut hva hver enkelt nasjon kan bidra med i kampen mot IS.

– Ikke i Syria

Forespørselen fra amerikanske myndigheter omfatter også humanitære bidrag, hjelp til å stanse kontantstrømmen inn og ut av Nord-Irak samt tiltak for å begrense omfanget av fremmedkrigere.

På alle disse områdene vil Norge bidra, understreker Brende.

Ettersom det internasjonale militære engasjementet i Nord-Irak kommer som et resultat av en forespørsel fra landets myndigheter, er det ikke nødvendig med et eget FN-mandat for å oppfylle kravene i folkeretten.

Annerledes stiller det seg med angrep mot mål i Syria, som USA har åpnet for. Her foreligger verken et FN-vedtak eller en invitasjon fra regimet i Damaskus.

– Det folkerettslige mandatet for operasjoner i Syria er et spørsmål USA må avklare og svare på. Det er uansett ikke aktuelt for Norge å bidra til militær kapasitetsbygging i Syria, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt