NRK Meny
Normal

Ber om anerkjennelse fra Norge

Guma El-Gamaty ber Norge anerkjenne opprørerne som representant for det libyske folk. Men Norge nøler.

Video Ber om anerkjennelse fra Norge

En representant for overgangsrådet i Libya har hatt politiske samtaler i Norge idag.

Guma El-Gamaty i Det nasjonale overgangsrådet, som er det øverste og samlende organet for de libyske opprørerne, var på besøk i Oslo i dag.

Her hadde han møter med norske stortingspolitikere og embetsmenn i Utenriksdepartementet. Også i april var representanter for opprørerne i Norge for samtaler.

El-Gamaty ber Norge anerkjenne Overgangsrådet som landets eneste rettmessige representant, slik 18 andre land har gjort, blant dem Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Det siste ble Danmark.

Danmark anerkjenner

Danmark har inntil nå betegnet Overgangsrådet som «en politisk dialogpartner», men etter et besøk i Benghazi i dag skiftet den danske utenriksministeren Lene Espersen standpunkt og gav opprørerne full anerkjennelse.

– Vi håper Norge også vil gi oss sin anerkjennelse. Ved å gjøre det, sender dere ikke bare et sterkt politisk signal til det libyske folk, men det gir også Gaddafi en beskjed om at han mangler verdens anerkjennelse, og at han bør overlate makten til andre, sier El-Gamaty til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Danmark anerkjenner overgangsrådet i Libya

Danmark anerkjenner overgangsrådet i Libya. (Innslag i Dagsrevyen på NRK1 i dag).

Men utenriksminister Jonas Gahr Støre og det norske utenriksdepartementet er ikke rede til å følge sin danske kollega.

– Norge anerkjenner bare stater, vi anerkjenner ikke regjeringer i juridisk forstand. Så det er vårt syn på saken, sier statssekretær i UD Espen Barth Eide til NRK.

– Jeg tror heller ikke Danmark mener dette som en juridisk anerkjennelse, men mer som en politisk uttalelse, legger han til.

Ingen våpenhvile

I Libya pågår det fortsatt harde kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrkene. I tillegg kommer den intense bombingen av regjeringsmål fra NATO.

Flere internasjonale toppolitikere ber om en våpenhvile og oppfordrer opprørerne til å starte fredssamtaler med Gaddafi.

Den italienske utenriksministeren Franco Frattini bad i dag om en øyeblikkelig stans i krigshandlingene i Libya for å åpne for humanitær hjelp til befolkningen. Bakgrunnen er NATOs feilbombing i Tripoli på søndag.

Frattini sa til den italienske nasjonalforsamlingen at det er naturlig å be NATO om en detaljert informasjon om resultatene av krigføringen og retningslinjer når det gjelder de dramatiske feiltakelsene som involverer sivile. NATOs kommandosentral for Libya-operasjonen ligger i Napoli.

Også FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har tatt til orde for en våpenhvile og sier at samtaler er den eneste utvegen i Libya.

Frankrike, som har stått i front for den internasjonale inngripen i Libya, avviser det italienske utspillet og mener alliansen må fortsette angrepene inntil Gaddafi og hans regime er rede til å gi fra seg makten.

LIBYA-CONFLICT

En libysk opprørssoldat tråkker på et maleri av Muammar Gaddafi i regimekritikernes høyborg, Benghazi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Vil kjempe til siste slutt

Opprøreren Guma El-Gamaty er klar i sin sak.

– Vi vil kjempe til Muammar al-Gaddafi enten er død eller har rømt landet, sier han.

– Det er utenkelig at vi skal forhandle med Gaddafi eller hans sønner. En politisk avtale eller hestehandel kommer ikke på tale. Gaddafi er «ingen kilde til fred», han er den som beordrer drapene på sivile landsmenn.

Representanten for Overgangsrådet mener at Kofi Annan og andre heller burde råde Gaddafi til å forlate landet.

– Det vil være den beste veien til fred i Libya. Gaddafi er en krigsforbryter, og det vet også Annan, sier han bestemt.

Gaddafi har tapt retten

I 40 år har obersten, som tok makten ved et militærkupp i 1969, holdt landet og befolkningen i et jerngrep. Libya styres etter Gaddafis egenutviklede politiske doktriner.

De senere årene er flere av hans sønner kommet inn i nøkkelposisjoner, og regnes for å være hans nærmeste rådgivere nå.

Flere av Overgangsrådets ledere, er tidligere regjeringsmedlemmer. Tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil er Overgangsrådets leder og innenriksminister Abdul Fatah Younis er opprørernes militære øverstkommanderende.

Statsviteren og økonomen Mahmoud Jebril, som ledet omleggingen av statsøkonomien i Libya og som har lang internasjonal erfaring, er sjef for interimsregjeringen som rådet har utnevnt.

Overgangsrådet og interimsregjeringen er i ferd med å bygge opp strukturer for å kunne styre landet når Gaddafi-familien og deres allierte er borte. De legger også planer for å unngå blodig kaos, plyndring og hevnangrep i det som kan bli et maktvakuum.

Libya har knapt noen fungerende statsbærende institusjoner utenom noen få funksjoner i Tripoli og slik at det vært de siste tiårene. Gaddafis mange såkalte revolusjonsråd har ikke vært i funksjon på mange år.

Målet er et moderne, demokratisk land, slik de presenterer det.

De forsøker også – av strategiske grunner – å invitere alle stammer og klaner med i opprørsalliansen. Dette samme med folk som har tjent regimet i jobbposisjoner.

– Folk som har jobbet for regimet, men ikke begått overgrep, vil bli bedt om å gå på jobb igjen. Vi trenger politisjefene, sikkerhetstjenestene og embetsmennene, uttaler Guma El-Gamaty til NTB.

Et Libya med Gaddafi i en eller annen rolle er rett og slett utenkelig i El-Gamatys øyne.

Med invitasjon til Benghazi

Guma El-Gamaty inviterte i dag norske politikere til å komme til Libya og opprørerne i Benghazi.

– Da vil de kunne se med egne øyne hva som foregår.

Han er sikker på at opprørerne til slutt vil seire.

– Muammar al-Gaddafi har ikke bare mistet den moralske og politiske retten til å styre Libya, han er også i ferd med å tape kampen på bakken.

– Ved slutten av sommeren vil krigen være over, Gaddafi har mistet makten og det libyske folket vil være fri, spår Guma El-Gamaty.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt