Hopp til innhold

Ber kongeparet møte opposisjonen

Statsbesøket i Tyrkia blir meningsløst hvis kongeparet ikke møter opposisjonen, sier menneskerettsaktivist.

Sanar Yurdatapan

Menneskerettsaktivisten Sanar Yurdatapan i sitt hjem i Istanbul.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Recep Tayyip Erdogan

Statsministeren i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Kong Harald og Dronning Sonja må få møte den politiske opposisjonen i Tyrkia, og de må ikke være redde for å kritisere regjeringen i landet under statsbesøket.

Det sier den fremtredende menneskerettsaktivisten Sanar Yurdatapan til NRK.

Kongeparet skal gjennomføre et statsbesøk i Tyrkia fra 5.–7. november.

Yurdatapan mener at besøket blir meningsløst hvis de kongelige bare skal utveksle høflighetsfraser med statsminister Recep Tayyip Erdogan og de andre tyrkiske lederne. Menneskerettsaktivisten skal delta på en lunsj der kongeparet er til stede.

Det norske utenriksdepartementet er nøye med å understreke at dette ikke er et arrangement der Kongen og Dronningen skal møte opposisjonen i Tyrkia, men der representanter for tyrkisk samfunnsliv skal være til stede.

Noe av det viktigste Yurdatapan ønsker å si til de norske kongelige er at det er svært stor forskjell på hvordan lovene i Tyrkia er skrevet og hvordan de håndheves av myndighetene.

– I teorien er det ytringsfrihet i Tyrkia, det er også lov å demonstrere. Men i praksis må alt foregå på myndighetenes premisser. Hvis ikke blir det slått brutalt ned på, sier Yurdatapan.

Antiterrorlovene et hovedproblem

Øzgur Muncu og Kruse

Universitetslæreren Øzgur Muncu i samtale med artikkelforfatteren.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

– I tyrkiske fengsler sitter det mange journalister, studenter og aktivister, sier Øzgur Mumcu, som underviser i internasjonal rett ved Galatasaray-universitetet i Istanbul.

Han mener at antiterrorlovene og måten de håndheves på er hovedproblemet når det gjelder brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet i Tyrkia.

Det er et paradoks at Tyrkia har flere terrorister i fengsel enn Kina. Disse lovene må fjernes for at Tyrkia skal komme videre, påpeker universitetslæreren.

Han understreker at statsbesøket bør gjennomføres, men at de kongelige bør møte opposisjonen også for virkelig å forstå hva som foregår i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nazlican Øzkan

Nazlican Øzkan, på Thaksim-plassen der politiet i sommer slo brutalt ned demonstrasjonene mot regjeringen.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Livsvarig fengsel

For fem år siden ble livet til den nå 20 år gamle psykologistudenten Nazlican Øzkan snudd opp ned.

Da ble hennes far Tuncay Øzkan arrestert, anklaget for å ha vært på å planlegge statskupp i Tyrkia. Tidligere i år ble faren dømt til fengsel på livstid.

Tuncay Øzkan støttes av Norsk Journalistlag, som har adoptert ham.

– Min far har ingenting å gjøre i fengsel, sier datteren.

Hun mener at han ble dømt fordi han i årtier skrev om korrupsjon i den tyrkiske makteliten, og fordi han var en skarp kritiker av statsminister Erdogan og hans islamistiske parti.

Like før han ble arrestert, deltok også Tuncay Øzkan på politiske massemøter der han argumenterte for at den tyrkiske staten fortsatt bør være nøytral i forhold til religion, og ikke dreie i islamistisk retning.

– Den tyrkiske regjeringen styrer landet stadig nærmere et diktatur, svært mange av dem som kritiserer myndighetene, blir kastet i fengsel, sier Nazlican Øzkan.

Hun besøker faren i fengselet Silivri utenfor Istanbul hver uke. Dette er Europas største fengsel, med 12 000 fanger.

Mange er vanlige kriminelle, men mange er fengslet fordi de har sagt eller skrevet noe som myndighetene ikke liker. Om lag 60 av de innsatte er journalister.

– Min far har skrevet et brev til Kong Harald om den vanskelige situasjonen i Tyrkia, og jeg håper å få overlevert brevet under statsbesøket, sier Nazlican Øzkan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vannkanoner og tåregass mot demonstranter

Tyrkisk politi brukte vannkanoner og tåregass mot demonstranter i i Geziparken og området rundt i Istanbul under sommerens demonstrasjoner.

Foto: Gero Breloer / Ap

Reformpakke

Statsminister Erdogan presenterte nylig en reformpakke for Tyrkia.

– Denne pakken vil styrke demokratiet og friheten til befolkningen på en måte som man tidligere ikke har kunnet drømme om, sa statsministeren.

De tyrkiske menneskerettsaktivistene NRK møtte, mener at reformpakken for det meste er fine ord, og at den ikke kommer til å bety noe særlig i praksis.

Tyrkisk politi har i kveld brukt tåregass, vannkanoner og gummikuler mot demonstranter i Istanbul. I vel tre uker har Gezi-parken som var symbolet for protestene mot regjeringen vært stengt. I dag ble den gjenåpnet, og stengt igjen.

SE VIDEO: Tyrkisk politi har i kveld brukt tåregass, vannkanoner og gummikuler mot demonstranter i Istanbul. I vel tre uker har parken som var symbolet for protestene mot regjeringen vært stengt. I dag ble den gjenåpnet, og stengt igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt