Hopp til innhold

Ber Kina gjenoppta dialog med Dalai Lama

USAs president Barack Obama lover Dalai Lama sterk støtte i kampen for å sikre at Tibets rettigheter blir ivaretatt.

Dalai Lama og Barack Obama

Dalai Lama og Barack Obama møttes bak lukkede dører i kartrommet i Det hvite hus fredag.

Foto: Official White House Photo by Pete Souza

Fredag var Dalai Lama i Washington og møtte Obama i Det hvite hus. Tibets spirituelle leder og fredsprisvinner møtte USAs president til tross for protester fra Kina.

– Presidenten gjentok sin sterke støtte i kampen for å bevare Tibets unike religiøse, kulturelle og språklige tradisjoner, samt å beskytte folkets menneskerettigheter i Kina, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Ber ikke om uavhengighet for Tibet

Videre heter det at Obama støtter Dalai Lamas «middelvei»-politikk, som handler om fredelig dialog. I tillegg oppfordrer han Kina til å gjenoppta samtalene med Dalai Lama og hans representanter.

Presidenten gjentok det amerikanske standpunktet om at Tibet er en del av Kina, og at USA ikke støtter at Tibet skal være uavhengig. Dette er heller ikke noe som Dalai Lama etterspør.

Møtet foregikk bak lukkede dører i kartrommet, ikke i det større og mer pompøse Ovale kontor, hvor Bush og Clinton gjentatte ganger tok imot Dalai Lama.

Møtet var ikke åpent for mediene, heller ikke for fotografering, opplyser Det hvite hus.

Bush, Obama og Dalai Lama

I 2003 tok president George W. Bush imot Dalai Lama i Det ovale kontor og klemte hans hånd varmt. Obama smilte og mottok det hvite silkeskjerfet som senator i 2005. I 2010 og 2011 var det avstanden noe større under møtene mellom de to som foregikk i det mindre formelle kartrommet i Det hvite hus.

Foto: White House Photos/NRK

Amerikanske medier spekulerte i fjor om Obama var i ferd med å distansere seg fra den tibetanske lederen for å bedre forholdet til Kina da det to møttes helt uformelt på et hotell i den amerikanske hovedstaden i stedet for med pomp og prakt i Det hvite hus.

Få år tidligere var Dalai Lama er hyppigere gjest i Det hvite hus og kroppsspråket et annet og varmere. George W. Bush poserte med bredt smil og de to holdt hender på bildet.

Kina advarte

Fredag oppfordret Kina den amerikanske presidenten om å avlyse møtet med Dalai Lama.

– Møtet er en alvorlig innblanding i Kinas innenrikspolitikk, sa Hua Chunying, talskvinne for kinesisk UD, tidligere denne uka.

Hun mener at møtet er et alvorlig brudd på prinsippene for internasjonale relasjoner, og at det vil ha skade («severly impair») forholdet mellom USA og Kina.

I mai kommer Dalai Lama til Norge på et tre dagers besøk i regi av Nobelinstituttet, Tibetkomiteen og et buddhistsamfunn. Ingen norske toppolitikere har sagt de vil møte ham, men de har heller ikke sagt direkte nei.

SISTE NYTT

Siste nytt