NRK Meny
Normal

Libya-samtaler: – Vi jobber med detaljer i en fredsplan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan bekrefter at landet har samtaler med begge sider i Libya-konflikten, og ber samtidig Gaddafi om å stoppe beleiringen av flere opprørsbyer.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kunngjorde at de jobber med en fredsplan og har samtaler med begge partene i Libya-konflikten.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Denne uka har både representanter for opprørerne og representanter for Muammar al-Gaddafi deltatt i samtaler i Tyrkia.

Les også: Tyrkia i samtaler med partene
Les også: - Libya vil forhandle med vesten

Samtalene har hatt som mål at det i første omgang skal innføres en våpenhvile for å unngå ytterligere tap av menneskeliv.

Opprørere bakpå pickup i Libya

Libyske opprørere på vei mot Benghazi fra byen Ajdabiya hvor det har vært harde kamper med styrker lojale til Gaddafi.

Foto: Nasser Nasser / Ap

I kveld bekreftet statsminister Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia samtalene og kunngjorde at det jobbes med en fredsplan for Libya.

– Vi jobber nå med detaljene i en slik plan, sa Erdongan i en tv-sendt pressekonferanse ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Erdogan og Tyrkia har klart å få begge sider til å delta i samtaler. Det er likevel ikke klart om partene i konflikten direkte har diskutert hvordan en slik fredsplan kan bli. En talsmann for opprørerne sier til Al Arabyia at de ikke vil inngå noen avtale før Gaddafi har gått med på å trekke seg, og at Erdogans uttalelser ikke var troverdige.

– Vi respekterer meningene til det tyrkiske folk, men Erdogans uttalelser har ikke støtte i det tyrkiskse folket slik vi ser det, uttalte en av opprørernes talsmenn Ahmad Bani til tv-stasjonen Al Arabyia.

Opprørstalsmannen gjorde det klart at de mente Erdogan uttalte seg om fredsplanen med tanke på sin egen prestisje, og at de tidligere hadde vært klare.

– Vi har allerede gjort våre standpunkter klare. Tidligere har vi sagt at vi ikke vil delta i noen samtaler før Gaddafi og hans familie trekker seg eller forlater Libya, og det står vi fast ved, sa Ahmad Bani.

Tyrkia peker på sin side at Gaddafi må trekke styrkene sine tilbake fra de opprørskontrollerte områdene.

Les også: - Du kan se hvem som jobber for Gaddafi på gullklokken

– Gaddafi må stoppe beleiringen av opprørsbyer

Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan ber Gaddafi om å stoppe angrepene på opprørskontrollerte byer for at en våpenhvile i det hele tatt skal være mulig.

– En reell våpenhvile må opprettes umiddelbart. Gaddafis styrker må stoppe beleiringen av flere byer og trekke seg tilbake, uttalte Erdogan ifølge nyhetsbyrået AFP.

Erdogan sa ikke hvilke byer eller områder han mente Gaddafi måtte trekke seg ut av, og det er heller ikke kommet noen kommentarer fra den mangeårige libyske lederen som fortsatt kjemper for å beholde makta i landet.

Les også: – Tusenvis flykter fra Ajdabiyah

Barn ser ut av bakrute på bil som flykter i Libya

Et barn ser ut av bakruta på en bil som flykter vekk fra Ajdabiya etter at rykter om at Gaddafis styrker ville ta over byen.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

I et forsøk på å stoppe flere lidelser ber den tyrkiske statsministeren også partene i konflikten om å åpne for humanitær hjelp.

– Det må etableres trygge humanitære korridorer, rådet Erdogan partene.

Les også: Røde Kors får ikke tilgang til ofrene i Libya

– Folket må få velge sine ledere

Ifølge tyrkiske myndigheter skal flere detaljer fra fredsplanen bli kjent før et møte i Qatars hovedstad Doha i neste uke om den politiske situasjonen i Libya.

Tyrkia har fått en stadig mer sentral rolle i diplomatiet i Midtøsten, og prøver nå å finne politiske løsninger ut av konflikten i Libya.

Tidligere i måneden forsøkte statsminister Erdogan å få Gaddafi til å få av og gi makten videre. Forsøket falt derimot i grus fordi Gaddafi mente han ikke kunne akseptere noe sånt ettersom FN-resolusjonen som ga mandat til den internasjonale intervensjonen også gjorde det klart at han som leder skulle tas inn for den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

Tyrkias statsminister Erdogan gir likevel ikke opp, og ber nå partene om å anstrenge seg for å få til en politisk prosess.

– En omfattende prosess for demokratisk reform må komme i gang med en gang. Endringene må legge til grunn at folket i Libya må få velge sine egne ledere, sa Erdogan i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt