Ber for sitt liv i ny video

Ekstremistgruppa Abu Sayyaf har publisert en ny video hvor Kjartan Sekkingstad (56) ber for sitt liv.

Kjartan Sekkingstad

Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble tatt til fange i september i fjor. Statsminister Erna Solberg (H) har flere ganger slått fast at det ikke er aktuelt for Norge å betale løsepenger til gisseltakere.

Foto: Privat

I videoen advarer kidnapperne om at de kommer til å skade de tre gjenværende gislene.

For en uke siden ble det kanadiske gisselet John Ridsel henrettet. Han satt i fangenskap sammen med Kjartan Sekkingstad.

I videoen ser man at Sekkingstad, ved siden av filippinske Marites Flor, som ber for sitt liv. Sekkingstad ber norske myndigheter om å møte gisseltakernes krav.

Det kanadiske gisselet kommer med den samme oppfordringen i videoklippet, som nå er fjernet fra Youtube.

Norge vil ikke betale

Abu Sayyaf har krevd større pengebeløp for å slippe dem fri, rundt 180 millioner kroner per gissel, men norske myndigheter har gjentatte ganger slått fast at det ikke er aktuelt for Norge å betale løsepenger til gisseltakere.

Utenriksdepartementet sier til NRK at de er kjent med saken, men ønsker ikke å kommentere det nærmere.

– I vårt arbeid med denne saken har vi først og fremst fokus på gislenes liv og helse, og på å støtte de pårørende, sier Kristin Enstad, underdirektør ved kommunikasjonsenheten i UD til NRK.

Den filippinske presidenten Benigno Aquino har lovet å slå ned på opprørerne og sier at regjeringen ikke kommer til å forhandle med en terroristorganisasjon. Canadas statsminister Justin Trudeau sa også, like etter drapet på Ridsel, at de ikke er aktuelt å betale løsepenger.

Troskap til IS og al-Qaida

Abu Sayyaf har en styrke som består angivelig av bare noen få hundre opprørere, men har likevel klart å stå imot USA-støttede militæroffensiver.

Geriljaen ble dannet i 1991 av Osama bin ladens saudiarabiske svoger Mohammed Jamal Khalifa og har røtter i det muslimske separatistopprøret som siden 1970-tallet hevdes å ha forårsaket drap på over 100.000 mennesker.

Lederskapet i Abu Sayyaf har sverget troskap både til IS og al-Qaida.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt