NRK Meny
Normal

Bombet hoveveien til Damaskus

Israelske fly har bombet hovedveien mellom hovedstedene Beirut og Damaskus.

Beirut internasjonale flyplass drivstofftanker i brann
Foto: Adnan Hajj / Scanpix/Reuters

Det er uklart hvor store skader veien som forbinder Libanon og Syria.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer skal det være sluppet bomber på fire forskjellige steder.

Ved 20.30-tiden norsk tid startet israelske marinefartøyer utenfor hovedstaden Beirut å skyte mot drivstofflagrene på hovedstadens internasjonale flyplass.

- Minst en bensintank er truffet, og flammene lyser opp kveldshimmelen, sa en flyplasskilde til nyhetsbyrået Reuters. Det er ved midnatt ikke kommet meldinger om brannen er slukket.

Flyplassen er stengt etter kraftige israelske angrep natt til i dag og havnen er blokkert. Hvis også veien til Damaskus er ødelagt, er Libanon fullstendig isolert og folk vil ha store problemer med å komme seg ut.

Israelske tjenestemenn skal ha sagt at å ødelegge hovedåren til Damaskus er en del av aksjonen for å få tilbake to Hizbollah-kidnappede israelske soldater.

Det skal også i kveld ha vært fire kraftige eksplosjoner i de sørlige forstedene til Beirut, et område hvor Hizbollah-geriljaen står sterkt.

Varsler angrep

Israelske krigsfly har sluppet tusenvis av flygeblader over forstedene. Flygebladene ber befolkningen om å holde seg unna Hizbollahs bygninger og kontorer.

«For deres egen sikkerhet og ut fra vårt ønske om ikke å såre sivile som ikke er involvert, bør dere ikke oppholde dere i områder der Hizbollah er til stede og virker», sto det på arabisk på flygebladene. De var undertegnet med «staten Israel».

Samtidig ble den israelske byen Haifa truffet av raketter fra Hizbollah.

To rakettene slo ned i et boligområde på Karmelfjellet nær Haifa sentrum, ifølge en talskvinne for den israelske hæren.

Hizbollah nekter ifølge nyhetsbyrået Reuters at de har avfyrt rakettene.

Haifa er Israels tredje største by med en svært viktig havn og ligger 30 kilometer fra den libanesiske grensen. Den har 250.000 innbyggere.

 

Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd skal ha et hastemøte fredag for å diskutere den spente situasjonen i Libanon.

- Det var den libanesiske regjeringen som ba om et krisemøte om situasjonen i Libanon, sier den franske FN-ambassadøren Jean-Marc de la Sabliere.

Den israelske ambassadøren i USA, Daniel Ayalon, uttaler at beskytningen av Haifa er en svært alvorlig opptrapping av konflikten.

Han legger skylden for det som skjer på Syria og Iran som støtter Hizbollah.

Israel innledet en storstilt militæroffensiv mot Libanon som en reaksjon på at Hizbollah onsdag tok to israelske soldater til fange og drepte åtte andre.

Bølgen av angrep og motangrep er den verste i området siden 1996, da israelske styrker fremdeles okkuperte deler av Sør-Libanon.

Mer enn 80 raketter skal ha vært avfyrt fra libanesisk side mot mål nord i Israel iløpet av dagen, men de fleste har ikke rukket frem til bestemmelsesstedet.

En israelsk kvinne er drept og over 40 andre såret.

(NRK-Reuters-AFP)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt