Ber EU støtte flyforbud

Storbritannias statsminister og Frankrikes president ber EU planlegge for å kunne hjelpe opprørerne i Libya, blant annet ved å innføre en flyforbudsone.

Cameron og Sarkozy

David Cameron og Nicolas Sarkozy ber EU øke innsatsen for å hjelpe opprørerne i Libya.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

David Cameron og Nicolas Sarkozy mener obert Gaddafi og hans «klikk» har mistet all legitimitet, og må gå av.

- Det er klart for oss at det libyske regimet har mistet enhver legitimitet det måtte ha hatt. For å stanse det libyske folkets lidelser må regimet gå, skriver de to i et felles brev til presidenten for Det europeiske råd, Herman von Rumpuy.

Neppe flyforbud foreløpig

De to lederne har samarbeidet om et resolusjonsforslag i FN om et flyforbud, et forslag som foreløpig ikke er ferdig, og som ikke ser ut til å kunne bli vedtatt i Sikkerhetsrådet foreløpig, blant annet på grunn av russisk og kinesisk motstand.

Statssekretær Espen Barth Eide sa i går at det er uaktuelt for Norge å støtte en flyforbudssone uten FN-godkjenning.

På dagens forsvarsministermøte i NATO ble ikke ministerene enige om å støtte Frankrikes og Storbritannias syn på en flyforbudsone. Istedet vedtok de å øke overvåkingen av Libya, ved blant annet å sende flere marinefartøyer til området for å overvåke våpenembargoen.

Norge og flere andre land ble bedt om å bidra til denne styrken.

- Det vil vi ta stilling til raskt, sa forsvarsminister Grete Faremo i Brüssel.

Forsvarssjef Harald Sunde er innstilt på å sende et orionfly.

Ber om å anerkjenne opprørernes råd

Sarkozy og Cameron ber også EU om å anerkjenne opprørernes nasjonalråd. Frankrike anerkjente rådet tidligere i dag, som det første landet.

Sarkozy vil legge fram konkrete planer for hvordan EU skal forholde seg til krisen i Libya på toppmøtet i morgen.

Frankrikes president og Storbritannias statsminister ber også alle land sette iverk en total våpenboikott av Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.