Normal

Ber den svenske statsministeren åpne øynene

GÖTEBORG (NRK): Redde og sinte beboere i Gøteborg skal i dag møte Stefan Löfven. De har mange spørsmål og flere råd til Sveriges statsminister, halvannet døgn etter at to menn ble drept i et gjengoppgjør inne i en restaurant i den urolige bydelen Hisingen.

Göteborg

Mennesker legge ned blomster ved åstedet for det dødelige skyteangrepet i Göteborg. Nå har beboerne i nabolaget der angrepet skjedde laget en liste til statsminister Stefan Löfven, med ting de ønsker forbedret.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Kouros Khodadi Göteborg skyting

Kouros Khodadi mener politikerne ikke bryr seg om gjengene som ødelegger nabolaget.

Foto: Elise Hazel Asbjørnsen / NRK
Stefan Lofven

Sveriges statsminister Stefan Löfven reiser til Göteborg fredag, etter EU-toppmøtet i Brussel.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Kouros Khodadi jobber i en liten blomsterbutikk vegg i vegg med kroen der to menn med dødningehodemasker iskaldt skjøt rundt seg med automatvåpen. Han forteller til NRK at han nå er veldig redd og at han håper Löfven tar seg tid til en kopp kaffe i butikken.

– Jeg har mye jeg vil fortelle ham. Gjengoppgjør ødelegger nabolaget uten at politikerne byr på annet enn tomme ord, sier Khodadi.

– Sinte og frustrerte

Löfven avbryter et viktig EU-toppmøte for å treffe beboerne. Han reiste fra Brussel fordi han har et behov for å møte og være nær dem som er berørt, melder Aftonbladet.

Khodadi sier at hele nabolaget kjenner uroen på kroppen. De har levd med at tungt kriminelle gjenger slåss om narkotikamarkeder i nabolaget deres i årevis. I det siste er volden blitt mer brutal.

– Vi er sinte og frustrerte. Mange vurderer å flytte. De fleste av dem som driver denne volden er innvandrere. Som innvandrer selv vet jeg hvor tøft det er for dem å blant annet få seg en jobb. Det vil jeg fortelle statsministeren om, sier blomsterselgeren, som er utdannet sivilingeniør i Sverige.

Artikkelen fortsetter under

Svensk politi sier til NRK at alle nå må bidra for å få slutt på voldsspiralen i landet.

– Politi og politikere jobber med å bli bedre hele tiden. For at denne voldsspiralen skal dø, må hele lokalsamfunnet nå bidra til en miljø- og holdningsendring. Det gjelder alle fra skoler til skoselgere, sier pressetalskvinne Ulla Brehm i det svenske politiets region vest.

Laget liste med råd

Sammen med flere andre naboer i området har han nå utarbeidet en liste med råd til svenske statsministeren. Listen inkluderer disse punktene:

  • Flere overvåkningskamera
  • Mer politi i gatene
  • Flere jobber til de ledige unge som nå driver dank
  • Mer åpenhet om integrering
  • Mer samarbeid med andre land igjennom EU for å få bedre kontroll på flyten av våpen og narkotika inn i Sverige.

– Om bare noe av dette var på plass hadde kanskje de to unge mennene som døde fortsatt vært i live, sier Khodadi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt