NRK Meny
Normal

Putin med ordre om full kampberedskap i militærøvelse

Russlands president Vladimir Putin ga lørdag landets sentrale militærdistrikt ordre om å være i kampberedskap. Ifølge forsvarsministeren er dette en del av en større militærøvelse.

Putin

Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Russlands president Vladimir Putin har beordret soldater i det sentrale Russland om å være i kampberedskap. Det sa forsvarsministeren Sergej Sjoigu på lørdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Laster Twitter-innhold


Etter hvert understreket fra Kreml at det er snakk om en militærøvelse.

Ifølge forsvarsminister Sergej Sjoigu omfatter øvelsen 65.000 soldater i hæren og flyvåpenet i Russlands sentrale militærdistrikt. Dette militærdistriktet grenser ikke til Ukraina, men omfatter derimot blant annet Ural og det vestre Sibir.

– Øvelsen pågår i Volga og Ural fra 21. til 28. juni, sier Sjoigu lørdag.

Militærøvelsen ble innledet en dag etter at russiske myndigheter bekreftet at de forsterker sin militære tilstedeværelse på grensen til Ukraina.

Fredag meldte en amerikansk tjenestemann at Russland har utplassert et «betydelig antall» soldater i grenseområdene mot Ukraina. Ifølge amerikansk etterretning skal Russland også ha plassert stridsvogner og raketter sørvest i landet, like ved grensen til Ukraina.

Russland sender soldater til den ukrainske grensa

Nye sammenstøt tross våpenhvile

Samtidig som Russland økte sine militære styrker fredag, opplyste Ukrainas president Petro Porosjenko at en ensidig våpenhvile trådde i kraft samme dag. Porosjenko har laget en fredsplan på 14 punkter.

Likevel fortsetter prorussiske opprørere angrepene mot ukrainske grensevakter.

Ukrainske grensevakter opplyser lørdag at tre ukrainske soldater er såret i trefninger med prorussiske separatister i Donetsk-regionen.

Kunngjøringen om våpenhvile kritiseres av Russland, som fredag kalte den et ultimatum.

– Det er ikke en oppfordring til fred og dialog, men et ultimatum. Russike myndigheter mener planen mangler et tilbud om å innlede samtaler.

De siste dagene har det vært en rekke harde sammenstøt mellom ukrainske regjeringsstyrker og russiskvennlige separatister øst i Ukraina.

USA har innført sanksjoner

Lørdag ble det også kjent at USA har innført sanksjoner mot sju separatistledere i Øst-Ukraina.

Sanksjonene innebærer blant annet frysing av økonomiske midler, ifølge BBC.

Samtidig har USA, Frankrike og Tyskland blitt enige om å skjerpe sanksjonene som allerede er innført mot Russland dersom ikke myndighetene i Moskva bidrar til å redusere den spente situasjonen langs grensen mot Ukraina.

Grensevakter flyktet

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass ble en russisk grensepost ved Novoshakhtinsk beskutt fra ukrainsk side fredag. En russisk tollbetjent ble truffet, men han er ikke livstruende skadet.

Fredag flyktet flere enn 80 ukrainske grensevakter fra Izvarino-grenseposten i Donetsk-regionen over til Russland. To av de ukrainske grensevakter ble såret, melder Itar-Tass videre.

(NTB/NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt